szerző:
hvg.hu

A kutatóknak sikerült rekonstruálniuk a 2017 szeptemberében történt atomkísérletet, ami alapján úgy tűnik, komoly károkat szenvedett az észak-koreai Mantap-hegy.

Jó néhány hónappal ezelőtt, 2017 szeptemberében az egész világsajtót bejárta a hír, mely szerint Észak-Korea ismét atombombát robbantott. Az eseményre azért (is) figyeltek fel a szakemberek, mert a robbantást heves földrengés kísérte. A kínai földrengéstani intézet szerint a rengés 6,3-es erősségű volt, a dél-koreai szerint 5,6-os, az amerikai földtani intézet szerint pedig 5,3-as a Richter-skálán. Most úgy tűnik, a robbantás sokkal pusztítóbb volt, mint azt gondolták.

A Science-ben megjelent friss tanulmány szerit a Mantap-hegy gyomrában végzett robbantástól a hegy egész egyszerűen összeomlott, maga alá temetve a létesítményt. A szakemberek szerint a hegy felszíne először 3,5 métert megemelkedett, majd mintegy 0,5 métert visszazuhant. Mindez annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a becslések szerint a katasztrófát egy 120-300 kilontonna TNT erejével bíró atomfegyver idézte elő. Ez akkor mond igazán sokat, ha hozzávesszük: Hiroshimára 15 kilotonnás bombát dobtak az amerikaiak.

©

Az IFLScience beszámolója szerint a detonáció 400-660 méteres mélységben történhetett. A földrengés után ráadásul egy utórengést is megfigyeltek: 8,5 másodperccel később, mintegy 700 méterrel távolabb.

Ez volt az első olyan alkalom, amikor egy földfelszín alatti robbantás okozta felszíni változást sikerült felmérni és bemutatni a nyilvánosságnak. Mindezt a Synthetic Aperture Radar (SAR) nevű technológiának köszönhetjük, amely a német TerraSAR-X és a japán ALOS-2 műholdak adataiból dolgozott. A SAR segítségével nemcsak nappal, éjszakai is képesek mérni a föld felszínének deformációját, ráadásul mindezt bármilyen időjárási körülmények között meg tudják tenni.

Az adatok alapján úgy tűnik, a 2017. szeptember 3-i robbantás miatt elpárolgott a Mantap-hegy gyomrában lévő gránitréteg, ami után egy hatalmas, futballstadion méretű lyuk keletkezett. Ez 5,2-es erősségű földrengést eredményezett és megemelte a hegyet, majd az üreg összeomlott, ami újabb földrengést produkált.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!