szerző:
Ritók Nóra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindegy, hol és hányszor jelezték a terepen dolgozó szakemberek, hogy nem lesz jó, nem lesz előre mutató, ha a szociális juttatások egy része Erzsébet utalványban kerül a rászoruló családokhoz.

Jeleztük, hogy nem jó az általánosítás, nem minden rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult család viszi a kocsmába, issza el, vagy dobta volna a játékgépbe a kapott támogatást. Mondtuk, hogy nem veti vissza az uzsorát, mert az hihetetlenül rugalmasan alkalmazkodik mindig a helyzetekhez, nem lesz akadály ebben sem, sőt, talán még erősíti a vonalat, kevesebbért gyűjtik majd be, mint amennyit ér. Aggályosnak találtuk, hogy nem lehet például a kártyás villanyórára rátölteni, gyógyszert kiváltani, útiköltségre fordítani. Mondtuk, hogy ott, ahol nincsen bolt (mert a szegregátumokban ez gyakori) utazni kell ahhoz is, hogy be tudják váltani. És nem feltétlenül ott tudják levásárolni, ahol a legolcsóbbak a termékek, hanem ott, ahova el tudnak jutni. Nagyobb városba, multikhoz, ahol esetleg olcsóbb a liszt, cukor, tej, ruha, tanszer, oda nem.

Pénteken, amikor az önkormányzat mifelénk kihirdette, hétfőn vehetik át az Erzsébet utalványokat, már sokan kétségbeestek. Azok, akik ebből a jövedelemből akartak villanyt biztosítani a hónap hátralevő részére, vagy kiváltani a napok óta rakosgatott receptet, esetleg kicserélni a gázpalackot.

De az igazi kétségbeesés sokaknál ma reggel jött. Mert az Erzsébet utalványt csak érvényes személyi igazolvánnyal lehet átvenni. Sokaknak nincs. Mert lejárt, és nem volt még miből megcsináltatni. Nem volt pénz útiköltségre, és a csekk befizetésére sem (3000 Ft). Amíg nincs személyi, nincs utalvány sem.

Így van ez rendjén, ez a szabály. Személyi igazolvány kell.

A családok tehát mérlegelhetnek, elvegyék e majd a nekik a munkára való ösztönzésképpen  egy hónapra járó 22 800 Ft-ból  a 3000Ft-ot. Hiszen a törvény mindenkire vonatkozik, így szabályos, különben büntetni kell őket.

Büntetni, visszaszorítani, kényszeríteni. Sajnos, csak ezeket érzékelem. És mindezt még olyan indokkal, hogy ez az ő motiválásuk, jó útra terelésük érdekében történik. Valakiknek a szabályai, elgondolásai szerint, akiket nagyon szeretnék most odavinni, oda, ahol nincs munka, még a közmunkára sem férnek be mindannyian, ahol nincs bolt, ahol mindenért utazni kell, ahol a nyomorúság miatt még arra nincs pénz, hogy a lejárt személyit megcsináltassák. Ahol csak az éhes gyerekek, és a hideg, sötét szoba van. Meg az Erzsébet utalvány, az önkormányzatnál.

Amit majd megkapnak, ha lesz érvényes személyi igazolványuk.