Sz*rni bele! – biztat a kormány

2013. március 08., péntek, 11:48 • Utolsó frissítés: 2013. március 08., péntek, 12:10
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Az önkormányzati adósságátvállalás és a legújabb devizahiteleseket mentő csomag ötlete is ugyanerről szól.

Friss hírek szerint Matolcsy György igen kreatívan pakolná ki a jegybanki devizatartalékot: devizahitelesek adósságát forintosítaná, esetleg némi kedvezménnyel megspékelve. Szögezzük le gyorsan: helyes, hogy a kormánynak szándékában áll a beragadt, rossz hitelektől vergődők megsegítése. Ha azonban az elmúlt három év folyamatait szemléljük, akkor itt is ugyanaz történik, mint az önkormányzatok adósságátvállalása kapcsán: az járt a legrosszabbul, aki maga is tenni akart a boldogulásáért, a bajból kilábalásért.

Mert mi is történt a települések és kerületek esetében? 2006 után a javarészt fideszes önkormányzatok jó része ész nélkül vette föl a hiteleket; pletykák szerint erre maga a Fidesz biztatta őket, mondván: a szoci kormány kontójára teszik, ketyegjen csak az az időzített bomba. 2010 után jött a feketeleves: forráselvonások, az Orbán-kormány a feladatok egy részének átvétele mellett az önkormányzati pénzek java részére is lakatot tett. Innentől tovább nőtt a córesz, a hitelfelvételek (amíg a bankok adtak) szaporodtak, görgött az adósság, a piros számláló egyre jobban közeledett a nullához.

Persze voltak olyanok is, akik komoly öncsonkítással, példás fegyelemmel korábban is megtartóztatták magukat az eladósodástól, és a megszorítások idején sem hitelből akarták fedezni a hétköznapokat. Nekik volt csak igazán nehéz az elmúlt időszak.

Erre most jön a kormány, és kiosztja a buksisimiket – az adósoknak! Minél nagyobb adósságot, minél hosszabb ideje kelesztettek, annál inkább! 600 milliárd forintnyi adósságot vitt el tőlük lábon a Fidesz-kormány, miközben mondjuk a nadrágszíjat már kétszer körbetekerő (jelzem: egy szintén fideszes, ámde a jelek szerint felelős vezető által irányított) III. kerület kábé nulla forinthoz jutott, lévén Bús Balázs nem volt hajlandó megenni a holnapot.

Igazságos ez? Nem azt üzeni, hogy szarni bele, elvtársak, a végén úgyis az jár jól, aki már az elején elrontotta, aki nem is foglalkozott vele?

És itt térjünk vissza a devizahitelesek ügyéhez. A legelső "mentőcsomag" az Orbán-kormánytól egy sima prolongálás volt. Pár évig csökkentett részleteket fizetnek az adósok, de közben gyűlik a különbözet, és (meglepetés, meglepetés) a következő kormány alatt szakad majd rájuk az ezzel megnövelt adósság. Akik már itt próbáltak tenni magukért, akik hittek a kormánynak, azok jártak a legrosszabbul. A következő lépés a végtörlesztés volt, ami egyfelől kedvezett a tehetőseknek, akik hipp-hopp kifizették egy összegben a 180 forintos árfolyamon számolt adósságot – másfelől viszont igazi emberi drámákat hozott. Családok tömege kapaszkodott bele ebbe az utolsónak hitt szalmaszálba, és eladta a lakást, házat, az árából végtörlesztett, és ment albérletbe, vagy vissza a szülőkhöz. Megint mások a kifejezetten ezért felemelt kamatozású, ultragenyó kiváltó forinthiteleket vették fel, hogy meneküljenek a svájci franktól. Az is durva, de legalább forint.

Megint csak: ők is felelősen jártak el, hiszen Matolcsy György és Szijjártó Péter három éve verseng azon (zárójelben tegyük hozzá: vagy egyesek tőzsdei befektetését segíti azzal), hogy egy-egy sajtótájékoztatóval ki mennyire tudja mélybe lökni a forintot.

De most mindenki, aki eddig bármit is próbált tenni a boldogulásáért, aki áldozatot vállalt azért, hogy a hitelből meneküljön, az verheti a fejét a falba. Hiszen csak egy dolgot kellett volna tenni: szarni bele, és kivárni, míg a kormány a kampány beindulásával elővesz egy még kedvezőbb lehetőséget. Ezek a szerencsétlenek meg ülnek az albérletben, vagy kerülgetik egymást nyolcan a nagyiék fürdőszobájában, mert megpróbáltak tenni magukért, megpróbáltak felelősen viselkedni.

Ez pedig rohadtul nem igazságos. Igaz, nem is meglepő, hiszen az egész matolcsyzmus és az unortodoxia erről szól: szarni bele, aztán majd lesz valahogy.

40 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2013. március 14., 08:59 Vaki Vaki...

Az embernek elsőre az jut eszébe, ezek hazaárulók.

Na jó, ez túl erős.

De ha egy vállalatvezető, akire rá van bízva a cég vagyona képes elkövetni a hűtlen kezelés bűntettét, akkor a képviselők is.

Nem kötelező a disznótór!
Ha nem képes jól ellátni a feladatot, ne vállalja fel.

Ha meg felvállalja, akkor járjon el az elvárható gondossággal!

Ha meg nem teszi, akár le is ülheti a kárt!
Miért, a cégvezetőkkel megtehető?

2013. március 10., 22:23 murzsa

Így van kondásferkó, aki nem vett föl devizahitelt annak a bank ajtajában álló Gyurcsány személyesen lőtte ki a szemét.
Még a mi Bölcs Vezérünket is megtévesztették ezek a tudjukkik, még jó hogy tudott hamarjában végtörleszteni...

2013. március 10., 22:06 Disznópásztor

Fityiszt a fityisznek, oszt annyi.
Fölvesszük a hitelt, építjük a kacsalábon forgót, lenézzük a szomszédot, aki ezt nem teszi, aztán mikor fizetni kell, sírunk, mint az a a bizonyos fürdős...
Ez a magyar mentalitás.

2013. március 10., 21:30 Baj van

Érdekes viták alakultak ki, csak az idő tényező kerülte el a figyelmüket.A devizahitel felvételekor nem Szász volt - őt még az előtt jól megverték- a PÁSZF elnöke, hanem szoci.Ausztriában már régóta tilos deviza hitelt felvenni annak aki nem rendelkezik abban a devizában történő jövedelemmel.A deviza hitel felvételének mozgósítása 2002 után történt, ami rendesen növelte a GDP-t, kb. 1,5-2 %-l.Na kinek volt az érdeke.Ez főleg az építő ipart serkentette, s ezért esett vissza , s a szocik most ezt hiányolják. Adósságból nem lehet beruházást gerjeszteni, még a kereskedelmet sem. Most ennek vagyunk tanúi, szenvedői még jó pár évig.

2013. március 10., 18:04 egy senki

Legalább a lakosság 75-85 %-nak nem tetszik a fityiszes irány!

Egyébként meg, annyira együttműködnek a fityiszen belül, hogy már az fkgp is újból, önállóan kezdi a politikai játszadozást.

Az értelmesebb jobboldaliaknak meg, már kezd elegük lenni a személyi kultuszból, az ultrás söpredékből, a maffia, a "komcsi", a III/III-as módszerekből, a hazugságokból!! Hisz pont ezért nem a szocikra szavaztak, hanem a világmindenséget ígérő fityiszre!!!

További 35 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Sz*rni bele! – biztat a kormány
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
NYÜZSI
 • 2014.04.24., 11:47

  Érti-e az LMP a saját szavazóit?

  Egyértelműen távolodik a hagyományos baloldali-liberális iránytól az elmúlt hetekben az LMP. Először Schiffer András nevezte hisztériának a német megszállás emlékműve elleni tiltakozást, majd szintén Schiffer beszélt arról, hogy az LMP „eurokritikus” kampányt fog folytatni. Két dolog képzelhető el: az LMP vagy nem ismeri saját szavazóit, vagy abban bízik, hogy a szavazótáboruk lecserélődött. De még az előbbi esetben is lehet szerencséjük.

  Hozzászólások »

 • 2014.04.23., 17:38

  Szabadság, Gábor, szabadság

  Csak ez számít, minden oda vezet, minden oda törekszik.

  Hozzászólások »

 • 2014.04.23., 12:30

  Heisler András válasza Bojár Gábornak

  A "magyarországi zsidóság" nem fasiszta vagy kurucinfós szöveg, hanem gyűjtőfogalom. A Mazsihisz elnöke reagál.

  Hozzászólások »
további posztok »
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X