Ahol fűrészelnek, ott, hullik a forgács: ezúttal történetesen porig aláztunk nyolc embert, akikről előtte még deklaráltuk, hogy ők a mi saját megbízható kádereink. Majd kárpótoljuk őket. Megalázás, majd vigasztalásként valami sarzsi, esetleg a másik közmédiánál – jól bejáratott módja ez a hűséges alattvalók acélossá edzésének.

Szerdán Szalai Annamária, Orbán Viktor médiahelytartója (a Médiatanács elnöke) a 10 millió magyar állampolgár közül megnevezte azt a két-két embert, aki biztosan nem lesz az MTV (Nagy Attila, Szabó-László Zsolt), a Duna TV (Dobos Menyhért, Kálomista Gábor), a Magyar Rádió (Belénessy Csaba, Klein Judit), illetve az MTI (Toót-Holló Tamás, Wéber Ferenc) vezérigazgatója. Az egyszerűség kedvéért azt mondta, ők a jelöltek ezeknek az intézményeknek az élére.

Szalai persze már akkor tudta, amit a többiek csak péntek este óta: a Kuratóriumban a Fidesz három kurátora tartózkodni fog a szavazáskor, ezzel eleve kizárja, hogy a nyolc fős testület kétharmados többséggel – azaz legalább hat szavazattal – már az első körben vezérigazgatót választhasson bármelyik megnevezett intézmény élére. A második fordulóban – ahol a mostani jelöltek indítását a törvény kizárja – már elég az egyszerű többség, tehát kizárólag Orbán Viktor emberei döntenek.

Látni kell ennek az eljárásnak a finomságát! Nem egyszerűen arról van ugyanis szó, hogy csak és kizárólag a Főnök által megnevezett személy kerülhet a közmédiumok élére, hanem arról is, hogy a kiválasztási procedúrát még véletlenül sem szennyezheti be holmi nemzeti együttműködés. Még véletlenül se fordulhat elő, hogy valaki mondjuk az MSZP vagy az LMP, netán a Jobbik szavazatával (is) legyen az MTV vezérigazgatója, még akkor se, ha az illetőt mi magunk, a Kétharmados Erő jelöltük. Azt a szavazást ugyanis, amiben rajtunk kívül bárki másnak a szavazata is számít, ab start bojkottáljuk. Csak akkor szavazunk, ha nincs belepofázás.

Orbán Viktor – mint tőle tudjuk – két dolgot utál a világon legjobban: a nihilizmust meg a cinizmust.

- dózer -

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!