Frenyó Anna (Berlin)
Frenyó Anna (Berlin)

Heller Ágnest pécézte ki egy németországi magyar egyesület tiltakozása célpontjául, kihasználva a lehetőséget, hogy a filozófus is részt vett a berlini Tageszeitung hétvégén tartott médiatanácskozásán. Az MTV Híradó is beszámolt róla, hogy botrány tört ki – de arról nem, hogy ez nem Heller Ágnest, hanem támadóit járatta le. Helyszíni beszámoló.

Szombaton tüntetés zajlott Heller Ágnes ellen, amelyet az Union für deutsch-ungarischen Dialog, (UduD), a "Szövetség a magyar-német párbeszédért"  nevű egyesület szervezett. Azért tüntettek, mert Heller Ágnes állítólagosan tagadta, hogy a 2006-os magyarországi tüntetéseken a rendőrök erőszakot alkalmaztak a tüntetők ellen, és a tömegbe lőttek.

Heller Ágnes
©

A tüntetésre a berlini radikális baloldali lap, a Die Tageszeitung (TAZ) médiakongresszusa adott alkalmat. Heller Ágnes, Tamás Gáspár Miklós és, Gergely Márton, a Népszabadság újságírója a találkozó keretében pódiumbeszélgetésen vettek részt, amelyet Máshogy képzeltük a forradalmat címmel szerveztek. Délután 5-kor kezdődött a pódiumbeszélgetés a Világkultúrák Házában, a Heller ellenes tüntetést 3 órára szervezték az épület környékén. Negyed négykor megjelent egy csapat táblás ember. Talán ha tízen lehettek, a társaság fele nem is volt magyar. A szervező, Vida Péter, egyesületi elnök izgatott, nyilatkozik az Echo TV-nek, beszól az arra járó német fotósnak, hogy miért fényképezi, nem akarja, hogy „fasisztoid visszaélés” tárgyává váljon a fénykép.

A tüntetésnek a tíz résztvevővel vége, odabent elkezdődik a pódiumbeszélgetés.  A beszélgetés után kérdezhetett a közönség. Wabrosch Katalin, egyébként az UduD egyesület kultúrfelelőse, aki mögöttem ült a sorban, már egy ideje noszogatta a mellette ülő M. Szabó Imre dokumentumfilmes újságírót, az Echo TV riporterét, hogy álljon fel és kérje a mikrofont. Miután ez megtörtént, rendkívül körülményesen, a kérdést magyarul feltéve, majd németre lefordítva, megkérdezték Heller Ágnest, tagadja-e még mindig, hogy 2006-ban rendőri erőszak történt a magyarországi tüntetéseken?  Heller Ágnes erre azt válaszolta, hogy félrefordították a nyilatkozatát Brüsszelben, és nem tagadta a történéseket. Hozzátette, hogy személye ellen boszorkányüldözést folytattak, és ezt a kérdést már rengetegszer megválaszolta.

A pódiumbeszélgetés moderátora ekkor tovább akarta adni a szót a közönség más tagjainak, ám Wabrosch Katalin nem hagyta, belekapaszkodott a mikrofonba. És M. Szabó Imrével együtt, magyarul folytatták Heller Ágnes faggatását a német közönség előtt. A közönségen tiltakozó moraj futott végig, a moderátor ismételten felszólította Wabroscht, adja tovább a mikrofont, de a nő nem adta fel. Ekkor levették mikrofonjáról a hangot - a sajtósok mind odagyűltek fotózni -, a szervezők pedig jelezték: ha nem ül le, kivezetik a rendezvényről. Végül, miután már az egész közönség hangosan hőzöngött, leültek mind a ketten.

Ezután Wabrosch Katalin így szólt magyarul M. Szabóhoz: „Na látod, most képet kaptál arról, hogyan megy itt a demokrácia. Elhallgattattak minket. Én mondom neked, az itt lévők közül tízből kilenc és fél zsidó!”

Ezen a délutánon nem Hellerék voltak azok, akik lejáratták Magyarországot…

 A szerző újságíró

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!