szerző:
MTI

Magyarország üdvözli a Dél-szudáni Köztársaság ENSZ általi elismerését, és haladéktalanul kezdeményezi a diplomáciai kapcsolatok felvételét az új állammal - közölte a Külügyminisztérium pénteken.

A tárca közölte: üdvözli az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének csütörtökön közfelkiáltással elfogadott határozatát, amelynek értelmében a Dél-szudáni Köztársaság a világszervezet 193. tagjává vált. Magyarország ösztönzi és támogatásáról biztosítja az új államot a hatékonyan működő belső struktúrák kiépítésére, valamint a Szudánnal való viszonyában fennálló nyitott kérdések rendezésére, továbbá a regionális stabilitás fenntartására irányuló törekvéseiben - tartalmazza a külügyi közlemény.

Afrika legfiatalabb állama a hét végén nyerte el függetlenségét, miután a januárban tartott helyi népszavazás eredménye alapján kivált Szudánból. Hóvári János, a Külügyminisztérium államtitkár-helyettese, aki Magyarország képviseletében részt vett a jubai függetlenségi ünnepségeken szombaton, azt mondta az MTI-nek: Szudán és a tőle függetlenné vált Dél-Szudán viszonyának rendezésére - egyebek mellett a határ teljes kijelölésére, az állampolgárok státusának rendezésére, a kőolajkincs megosztására - mindkét félben megvan a jó szándék.

A Szudánból megállapodás alapján kiszakadt Dél-szudáni Köztársaság a világ 196., Afrika 55. önálló országa. A régóta várt függetlenség elérése a bizonytalanság új korszakát nyitja meg a mélyen alulfejlett, ám hatalmas kőolajkinccsel rendelkező országban. A 620 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, 8-10 millió lakosú Dél-Szudán Afrika eddig legnagyobb kiterjedésű országának az egyharmadán alakul meg, a kőolajnak (az ismert készlet 6,7 milliárd hordó) viszont a háromnegyede kerül a birtokába. A két utódállamnak még döntenie kell az osztozkodásról, Szudán 40 milliárdos államadósságának megosztásáról, az eddig 80 százalékban meghúzott határvonal pontos kijelöléséről, a vitatott Abyei régió hovatartozásáról, és később a Nílus vizének a megosztásáról is.