Magyar nőnek ítéltek meg kártérítést Strasbourgban

2012. április 25., szerda, 11:22 • Utolsó frissítés: 2012. április 25., szerda, 11:42
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi döntése alapján Magyarországnak 5150 eurós (hozzávetőleg másfél millió forintos) kártérítést kell fizetnie Kalucza Matildnak, mert a magyar hatóságok nem hoztak hatékony intézkedéseket a nő védelmére erőszakos volt élettársával szemben.

Kalucza Matild volt élettársával, Gy. B.-vel közös tulajdonú lakásban él, bár kapcsolatuk 2007-ben véget ért, a férfi nem akart elköltözni, a lakás tulajdonjogával kapcsolatban viszont mindeddig nem született olyan ítélet, amelynek alapján a volt élettársnak el kellett volna költöznie - ismertette az ügyet a strasbourgi bíróság.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának épülete Strasbourgban

Fotó:

A férfit többször is erőszakos volt Kalucza Matilddal, aki többször is a hatóságok segítségét kérte, többször fel is jelentette a férfit és kétszer is távoltartási végzést kért ellene, de kérését mindkét esetben elutasították a hatóságok.

Két évvel ezelőtti strasbourgi beadványában Kalucza Matild azzal érvelt, hogy a magyar hatóságoknak nem sikerült megvédeniük őt az otthonában elszenvedett állandó erőszakkal szemben.

A bíróság keddi döntésében meglepőnek nevezte, hogy a magyar hatóságoknak másfél évig tartott a döntéshozatal a nő első távoltartási kérését illetően, ráadásul a két kérés bírósági elutásának indoklása sem volt elégséges.

A bíróságok rovására írta a strasbourgi testület azt is, hogy a közös tulajdonú lakást érintő polgári peres ügyekben 2007 és 2008 óta nem sikerült döntést hozniuk.


Magyar nőnek ítéltek meg kártérítést Strasbourgban
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
  • HVG Hetilap HVG 25

    Az 1979-es év június 9.

HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X