szerző:
hvg.hu

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi döntése alapján Magyarországnak 5150 eurós (hozzávetőleg másfél millió forintos) kártérítést kell fizetnie Kalucza Matildnak, mert a magyar hatóságok nem hoztak hatékony intézkedéseket a nő védelmére erőszakos volt élettársával szemben.

Kalucza Matild volt élettársával, Gy. B.-vel közös tulajdonú lakásban él, bár kapcsolatuk 2007-ben véget ért, a férfi nem akart elköltözni, a lakás tulajdonjogával kapcsolatban viszont mindeddig nem született olyan ítélet, amelynek alapján a volt élettársnak el kellett volna költöznie - ismertette az ügyet a strasbourgi bíróság.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának épülete Strasbourgban
©

A férfit többször is erőszakos volt Kalucza Matilddal, aki többször is a hatóságok segítségét kérte, többször fel is jelentette a férfit és kétszer is távoltartási végzést kért ellene, de kérését mindkét esetben elutasították a hatóságok.

Két évvel ezelőtti strasbourgi beadványában Kalucza Matild azzal érvelt, hogy a magyar hatóságoknak nem sikerült megvédeniük őt az otthonában elszenvedett állandó erőszakkal szemben.

A bíróság keddi döntésében meglepőnek nevezte, hogy a magyar hatóságoknak másfél évig tartott a döntéshozatal a nő első távoltartási kérését illetően, ráadásul a két kérés bírósági elutásának indoklása sem volt elégséges.

A bíróságok rovására írta a strasbourgi testület azt is, hogy a közös tulajdonú lakást érintő polgári peres ügyekben 2007 és 2008 óta nem sikerült döntést hozniuk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!