szerző:
hvg.hu

Angela Merkel elítélte a balkáni államok sorozatos határlezárását. Szerinte az EU-nak kéne a kérdésben döntenie, nem a tagállamoknak.

Angela Merkel német kancellár kikelt az európai nemzetek ellen, akik egyoldalúan lezárták a balkáni menekültútvonalat, adja hírül a BBC. Merkel szerint ez nagyon nehéz helyzetbe hozta Görögországot, az ilyen döntéseket az egész EU-nak kellene szerinte meghoznia. Ausztria, Szlovénia, Horvátország, és a nem Eu-tag Szerbia, illetve Macedónia mind ugyanúgy akadályt állítottak a menekültek áramának, azaz lezárták a határaikat. Az EU, illetve Törökország, ahonnan a menekültek leginkább érkeznek, együtt dolgoztak ki egy tervet, hogy enyhítsék a válságot.

 A hétfői brüsszeli EU-csúcson kidolgozott, ám még nem véglegesített tervek alapján az összes Görögországba érkező menekültet vissza kell fogadnia Törökországnak, és minden visszavett szíriai helyett egy törökországi szíriait le kell telepítenie az EU-nak. Donald Tusknak, az Európa Tanács elnökének a véleménye szerint a terv véget vetne az Európába irányuló "irreguláris migrációnak", amely a maga nemében a legsúlyosabb a II világháború óta.

Mi a magunk részéről úgy léptünk, hogy kihirdettük a migrációs válsághelyzetet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!