Tóta W. Árpád
Tóta W. Árpád

„Gombamód szaporodnak a kereskedelmi központok”, mondja Szabó Rebeka a Parlamentben, ahol régóta nem hangzott el efféle jó hír. Nem sok minden szaporodik ebben az országban gombamód, konkrétan a gomba sem, idén a kereskedelmi központokon kívül csak a lódarazsak voltak képes növekedést felmutatni. A Lehet Más a Politika azonban nem örül ennek a gombamódinak.

Sőt éppen azt sürgeti, hogy az állam legyen szíves közbelépni, megálljt parancsolni, elejét venni. A bevásárlóközpontok – amelyeket ők lányos fogalomzavarukban plázáknak neveznek – ugyanis rontják a városképet, emellett romlásba döntik a helyi termelőket. Bájos, ahogy az LMP betagozódik a nemzeti együttműködésbe. Ha a Fidesz elfelejt valamit tönkretenni, akkor ők figyelmeztetik.

Alig maradt olyan gazdasági terület, ahol valami dinamika megfigyelhető, döglődik az autópiactól az építőiparig minden. Utóbbi többek között azért, mert a „plázák” valójában nem szaporodnak olyan igazán gombamód.

A felvetésen érezhető az agresszív kötekedés hangulata, a városkép rombolása tipikusan ilyen érv. Azt senki soha nem állította, hogy egy Tesco úgy szép, ahogy egy katedrális vagy egy jegenyefenyő. Viszont a disznóól és a szélturbina sem. Továbbá Szabó Rebeka sem úgy okos, mint egy épeszű ember.

A helyi termelőket tönkretevő bevásárlóközpont régi, ismert nóta. Mifelénk egész fúrógépültetvényeket számoltak fel, amikor megnyitott a hipermarket. Lehet, hogy méhészeteket és paradicsomföldeket is, de hát akkor, kezicsókolom, valami azzal a gazdasággal nem működött. Az előfordulhat persze, hogy a Tescónak (vagyis a helyi vásárlóközönségnek) túl drága a szomszéd bácsi áruja, de akkor keressen a bácsi nemzetközi vevőt, rakja fel az ebayre a macskapöcse-paprikát, aztán ha van olyan jó, mint amilyen drága, akkor el fog kelni.

Az LMP – és a hülyülésre bármikor kapható kormány – azt tervezi, hogy a továbbiakban bevásárlóközpontot csak akkor lehessen nyitni, ha a helyi kerekasztal-tárgyalásokon erre rábólintanak az érintettek. Nyilván sok értelme van megkérdezni a hentest, akar-e magának konkurenciát. Tanulnak ezek a fiúk, ez már majdnem olyan frankó, mint a nemzeti konzultáció.

Az érintettek körébe valamiért nem értik bele a leendő „pláza” vásárlóit. Ebben következetesek; ez az egész javaslat alapja, hogy felülírják a legfontosabb faktort, ami egy bolt létrehozásakor számít: a vásárlói igényt. Amely ráadásul éppen afelé irányul mostanában, hogy minél olcsóbb legyen a betevő kenyér; sajnos az utóbbi időszak nem volt mindenkinek olyan sikertörténet, mint az LMP-nek.

Megvan itt minden, amit a hülye pesti értelmiség a vidékről, illetve általában a magyar emberekről képzel: hogy minden falusi kapával a kezében születik, hogy agrárország vagyunk, illetve hogy a családi és a háztáji gazdaságok tesznek majd minket azzá, továbbá hogy a kistermelő cucca mindenképpen jobb és egészségesebb. Az elempés indulat nyilvánvalóan őket akarja védeni, hiszen a modern, gépesített nagybirtok minden további nélkül elő tudja állítani a hipermarketbe való terméket; őt ugyan nem teszi tönkre egy új Tesco, hanem ügyfele lesz.

Sehogy sem illik bele a képbe az összeszerelőüzemben, neadjisten pont egy áruházban dolgozó ember, aki kifejezetten élvezné, ha a pénzéért több ennivalót vehetne, és ezért simán lemond a kisboltos életérzésről. Túl bonyolultra kellene akkor rajzolni a képet, nem lenne ilyen szép zöld áramvonal, és akkor Szabó Rebeka belezavarodna a szövegébe.

Eközben az istenadta nép aláírást gyűjt azért, hogy jöjjön már hozzájuk valamilyen multi, azzal a nevetséges érvvel, hogy szeretnének ők is olcsóbban többet vásárolni, mint a szomszéd városok lakói. És remélnek, aztán csalatkoznak, mert nem nő a gomba, nem jön se Lidl, se Penny, sem Aldi, pont azért, mert kevés a pénzük. Így azt a keveset továbbra is hangulatos, a helyi termelőket messzemenően támogató, családias kisboltokban költhetik el. Mégsem érzik jól magukat ettől. Teljesen hülyék ezek ott Körösladányban, fogalmuk sincs a romlatlan vidéki életről. Le kellene küldeni egy nevelőbrigádot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!