RSS Google Plus

Tóta W.: moslékország előválasztása

2012. március 09., péntek, 06:43 • Utolsó frissítés: 2012. március 09., péntek, 06:54
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Nagy hete volt ez a politikai castingnak, két jelentős előválasztási forduló is lezajlott. Az egyiket Mitt Romney nyerte, a másikat, a fontosabbat Dopeman.

 

Bartos Cs. István és a centrális erőtér
Dopeman rendkívül aggályos manipulációval lett alternatív köztársasági elnök, hiszen nála sokkal több szavazatot kapott Moslékfőző Bartos Cs. István, a bomlott elméjű hajléktalan mém. Hja kérem, szép dolog a demokrácia meg az elvek, de valakik valahol úgy rendezték, hogy Bartos ne nyerhessen. Eddig is tudtuk, hogy az Egymillióan a Sajtószabadságért csoportnak van egy titkos, belső levelezőlistája, ahol a nagykutyák eldöntik, kit kell kigolyózni.

És ez a kifinomultan korrigáló rendszer eredményezte Dopemant. A legtöbb, mi adható.

Nincs értelme a facebookos szavazást összehasonlítani a republikánus előválasztással? Dehogynincs. Az eredmény azt mutatja, hogy az előbbi nem jó megoldás, tehát érdemes volna tanulni az utóbbiból.

Mert az előválasztás egyébként remek találmány. Először is azért, mert nyílt vitát és versenyt kényszerít ki és biztosít neki teret. Ez már eleve sokat segítene Magyarországon és a magyar ellenzéken, mert jelenleg nincs semmiféle kerete a kommunikációnak. A millások tüntetnek, Mesterházy és Gyurcsány évértékel, valamint facebookon üzenget, az LMP népszavazást kezdeményez. Bár őket se annyira érdekli, hogy miről is, de ha a Fidesznek bejött, akkor hátha nekik is. Szlogenek csattognak az éjszakában, tiszta egy plakátmagány az ellenzék. Nemhogy kerekasztal, egy árva talkshow sincs, ahol leülnének rendszeresen megbeszélni, hogyan is fogják legyőzni a kisgömböcöt.

Az előválasztásban örvendetesen szünetel a pártfegyelem: az amerikai jelöltek vaskos sértéseket vágnak egymás fejéhez a sajtóban és olykor nyilvános vitákban is, világossá teszik a különbségeket, nincs központi duma, hanem szabad piac és verseny. Aminek természetesen anyagi vonzata is van, nemcsak a szavazatokért, hanem a tőke bizalmáért is megy a harc; ami mérsékli a szociális demagógiát, mert a gyártulajdonos nem fog pénzt adni a kommunista jelöltnek. Így úszta meg Amerika a kommunizmust.

A másik jótéteménye az előválasztásnak, hogy a párt leghűségesebb, regisztrált támogatóit is józan gondolkodásra, sakkozásra, tervezésre készteti. Rick Santorum buzifaló-vérkeresztény szövegei biztosan bejönnek egy csomó, hasonlóan korlátolt amerikai kispolgárnak. De nekik is meg kell fontolniuk, hogy egy ilyen elnökjelölt, bármilyen szimpatikus nekik, mennyire mobilizálná a demokrata szavazókat, a nagyvárosok kozmopolita tömegeit. Tehát még mielőtt az Obama elleni nagy futam megindulna, túlesnek egy ilyen léleképítő töprengésen, kompromisszumkeresésen. És ettől jobb emberek, jobb polgárok lesznek.

Aki alulmarad, az pedig még mindig lehet alelnök vagy miniszter. A győztes nem röhögi pofán és forgatja ki mindenéből, hanem kezet fog vele és maga mellé veszi - a szavazóival együtt. Ezek után mindenki megérti, hogy ez nem focimeccs, hanem stratégiai játék, és így aztán az elnökválasztás alkalmával sem mennek ölre, sőt utána sem.

Hálót, ne halat

A Milla vajúdása most csak egy Dopemant eredményezett, de ez nem baj, hanem lecke. Le kell vonni a következtetést: akármilyen nevetséges is Schmitt Pál, a civil ellenzék legnagyobb ereje pillanatnyilag még az ő alternatíváját sem tudja kitermelni.

Nemhogy Orbán Viktorét.

Köztársasági elnököt egyébként viszonylag könnyű jelölni, pláne Schmitt ellen; sokkal több alkalmas ember van az országban, mint mondjuk a pénzügyminiszter posztjára. Tudjon késsel-villával enni, és legyen némi respektje, el lehessen hinni róla, hogy vannak önálló gondolatai. Jó jel, hogy a Milla jelöltjei között voltak, akik akár holnap átvehetnék a Sándor-palotát. Csak aztán valahogy félrement a dolog. Elhülyéskedték, vagy széjjeltrollkodták a beépült ügynökök, esetleg meghekkelte az Infrastruktúravédelmi Osztag. Mindegy, a tanulság az, hogy ennél átgondoltabb, védettebb, szervezettebb keretek között kell lejátszani a következő fordulót.

Mert valahogy le kell játszani. Magyarország valóban politikai reformokra szorul, de nem a fideszes alkotmányra van szüksége, hanem egyebek mellett arra, hogy az evolúciónak legyenek olyan intézményei, mint a szervezett programvita vagy az árnyékkormány.

Az Egyesült Államoknak kiváló elnöke lesz. A republikánus jelölt, mire a csúcs közelébe jut, bejárta Amerikát, beszédeket szerkesztett minden elérhető rétegnek és szubkultúrának, tárgyalt a legnagyobb vállalatok vezetőivel. Megmártózott az országban, a csontjaiban érzi az érdekeit. Kemény vitákon van túl, szorították már sarokba, revideálta nézeteit, felfogta a korlátait. Obama és stábja ugyanilyen érzékenyen figyeli a témákat, az országban forrongó indulatokat és problémákat, és a vitából, a kiválasztódásból ők is tanulnak. Így épül és szépül az ország: nyílt versenyben.

Orbán Viktor megmondta Kötcsén előre: ő esküdt ellensége ennek, és direkt az a célja, hogy a pártján belül maradjon minden érdemi vita. A demokratikus ellenzéknek most még nem az a dolga, hogy őt leváltsa, hanem meg kell teremtenie az infrastruktúrát ahhoz, hogy ez az ördögi terv, a vita megszüntetése ne sikerüljön. Hogy szervesen, a természet törvényei szerint kifejlődhessen az erő, amely képes kormányt váltani és utána kormányozni. A mai ellenzék még nem alternatíva: az ő feladatuk megcsinálni a létrát, amin lejöhet a magyar a fáról.

96 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 6., 17:13 Koppány Abcug

Árpád!

Légy szíves húzd el a beled izraelbe!!!!!

2012. március 15., 14:20 Vaki Vaki...

Ja mégegy.

"ragaszkodik félművelt ideáihoz, azt erőszakkal lenyomja a többiek torkán"

Az különbözteti meg a zseniális államférfit a kókler autokratikus vezetőtől, hogy megnézzük az eredményeket.

Ha jó az eredmény, akkor az erélyes vezető felmagasztosul, ha nem jó az eredmény, akkor aljas pökhendi kis diktátor.

Na az eredmény már látszik: orbán leszerepelt! [minden arannyá válik... ja bocs, az egy másik emberre illik: minden szarrá vélik a kezei között. Az ország gyakorlatilag leépül, tönkremegy.] Vagyis vond le a következtetést, megáll az "államférfi" besorolás, vagy inkább a második illik ide?

2012. március 15., 14:09 Vaki Vaki...

"ő abban is meglátná a diktatúra biztos jelét"

Egy régi mondás jut eszembe: ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa és úgy hápog mint egy kacsa, na az akkor egy kacsa!

Nem kell mélyenszántó összeesküvés elméleteket gyártani, egyszerűbb a dolog: orbán nem demokrata és nem tűr más véleményt, nem tűri, hogy máshogy történjenek a dolgok, mint ahogy az ő lázálmai sugallják, valamint a kompromisszumot csak akkor ismeri, ha erőszakon alapul. Vagy ő erőszakol másokat vagy eltűri kényszerűségből mások akaratát.

Nagyon összetévesztitek a diktátort a "mesebeli" (történelmi) emberevő gonosszal. Itt és most az a diktátor, aki nem képes kompromisszumra, hajthatatlanul ragaszkodik félművelt ideáihoz, azt erőszakkal lenyomja a többiek torkán, mégha beledöglenek is (mert úgy tűnik sokan nem csak képletesen, de tényszerűen is bele fognak dögleni).

Mindezt kiegészítve egy álszent demagógiával, miközben két pofára falja a közöst és korruptabb a rendszere minden korábbinál: na ez már csak egy kis habcsók, amitől jóérzésű ember csak hányingert kaphat.

2012. március 15., 12:19 brm1k

Én azért szeretem TWÁ írásait, mert annyira utálja Orbánt, hogy az már röhejes.
Ha a miniszterelnök félbarna kenyeret venne a sarki boltban, ő abban is meglátná a diktatúra biztos jelét, a demokrácia végét és az európaiság hiányát. Hajrá Árpi, nehogy abbahagyd, hiányoznál.

2012. március 14., 13:07 excopp

"azért is szeretem TWÁ írásait, mert az agresszió minden fajtájának/formájának kérlelhetetlen kritikusa."

- különösen a verbális agresszió elleni küzdelmében könyvelhet el óriási eredményeket :-(

További 91 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Tóta W.: moslékország előválasztása




  Másolat Önnek

NYÜZSI
további posztok »
t-W-itter
Mi az a twitter?
még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X