Borkai Zsolt 2007-ben: "Orbán Viktor még nem adott semmire utasítást. De nem is várom el tőle"

Lindner András, Horváth Zoltán

6 perc

2019.11.06. 10:45

2019.11.06. 12:03

Borkai Zsolttal, Győr polgármesterével és az 1988-as szöuli olimpián aranyat nyert tornásszal a HVG 2007 áprilisában készített portré-interjút. Ezt közöljük újra most, amikor a szexbotránya után az önkormányzati választáson újraválasztott Borkai bejelentette lemondását.

- A fideszes vezetésű nagyvárosokban mintha vezényszóra beindult volna a kultúrharc: sok más város mellett Győrben is össztűz zúdul a színházra, főleg a direktorokra. Egy kis ízelítő abból, hogy miként néz ki a világ, ahol a Fidesz veheti kezébe a dolgokat?

- Ha arra kíváncsiak: nem ültünk össze, nem beszéltünk meg semmit. Győrben a színház egyszerűen túlköltekezett, és én úgy vélem, hogy egy intézmény igazgatójának mindenért felelnie kell. Még ha ott van mellette a gazdasági vezető is.

- Kétségtelen tény, hogy a Fidesz újabban a könyörtelen felelősségre vonás ígéretével is kampányol. Ebben az értelemben a színidirektor csak az első fecske, utána kérdőre vonják városának korábbi szocialista vezérkarát?

- Jó helyen kapiskálnak, valóban a rend és a fegyelem híve vagyok. Szerintem máshogy nem is lehet dolgozni. De nem hiszem, hogy polgármester elődöm nagyon másként gondolkodott volna. Hasonló karakter ő is, mint én.

- Miért, ön milyen?

- Szeretem kikérni a véleményeket, de azt már nem szeretem, ha egy adott ügyben mindenki megpróbálja a saját befolyását érvényesíteni, mert annak a vége nagy káosz. Na, én ilyenkor szoktam az asztalra csapni.