Ekkor dőlt el, hogy szabad az út az NDK-sok előtt, de még nem kürtölték világgá

HVG

3 perc

2019.09.09. 08:30

2019.09.18. 14:06

A keletnémet menekültek sorsáról, a magyar reformok folytatásáról és nyugatnémet gazdasági támogatásról volt szó Németh Miklós miniszterelnök és Horn Gyula külügyminiszter először eltitkolni akart bonni látogatásán — írta a HVG 30 évvel ezelőtt, amikor már a levegőben lógott, hogy a magyar kormány megnyitja a határt az NDK-sok előtt.

Múlt heti bonni villámlátogatásán a gymnichi kastélyban tartott tárgyaláson a hírek szerint Németh Miklós miniszterelnök közölte: a magyar kormány arra számít, hogy az országban tartózkodó mintegy 200 ezer NDK-polgár közül minden tizedik nem akar hazatérni. Elképzelhető — hangoztatta —, hogy sokan elrejtőznek, és később próbálnak meg átjutni a magyar—osztrák határon.

A Welt am Sonntag című lap közelebbről meg nem nevezett, de a bonni kormányhoz közelálló informátora szerint a kormányfő kijelentette: az NDK-s kivándorlókkal kapcsolatos politikája miatt a magyar kormánynak fel kell készülnie arra, hogy nehézségei támadnak a Berlinhez és Moszkvához fűződő viszonyban. A következő hetekben — tette hozzá állítólag — Magyarország kénytelen lesz szigorítani nyugati határainak őrizetét, de lehetőségei függvényében kész a továbbiakban arra is, hogy humanitárius segítséget nyújtson a magyar területen levő keletnémeteknek.