A világháború óta nem volt ekkora mentőhadművelet, mint most, a Thomas Cook-csőd miatt

HVG360

4 perc

2019.09.23. 17:00

2019.09.24. 17:07

Tönkrement a Thomas Cook, a világ egyik vezető turisztikai cége és charter légitársasága. 600 ezren, köztük 150 ezren britek, nem tudják, mi lesz velük. Millió fölött lehet azok száma is, akik már rendeltek utat a Thomas Cooktól. Érintett magyar utasról egyelőre nem tudunk.

A csődöt az után jelentették be, hogy kudarccal értek véget a Thomas Cook és a hitelezők, valamint a fő tulajdonos, a kínai Fosun holding közötti tárgyalások arról a mintegy 200 millió fontos pénzügyi injekcióról, amellyel meg lehetett volna akadályozni a fizetésképtelenséget.

A kudarc egyik fő oka, hogy korábban már jóváhagytak egy 900 millió fontos csomagot, ám ez szinte nyom nélkül tűnt el a kiadások útvesztőjében. Annak ellenére sem sikerült helyreállítani az utóbbi évtizedben több jelentős felvásárlást is végrehajtó cég pénzügyi egészségét, hogy a 2019 elején tömeges elbocsátásokat jelentett be és több irodát is bezárt arra hivatkozva, hogy a foglalások kétharmada már online történik.

A csőd bejelentése után a Thomas Cook hétfő hajnalban azonnal leállította működését, és ezt követően már nem szállt fel több Thomas Cook gép. Működik viszont még a Condor légitársaság, a Thomas Cook leányvállalata.