30 évvel ezelőtt a világ proletárjai már csak a Népszava címlapján egyesültek

HVG360

3 perc

2019.10.23. 08:30

A pártlap Népszabadság 1989. október 23-án, a köztársaság kikiáltása napján már jó két hete a "Világ proletárjai, egyesüljetek!" jelmondat nélkül jelent meg. A Népszavánál, a magyar szakszervezetek lapjánál ezt csak majdnem két hónap múlva, december 16-án lépték meg. Múltutazás 1989-be.

Akkorra, amikor Szűrös Mátyás házelnök ideiglenes államfőként kikiáltotta a köztársaságot a parlament erkélyén (borítóképünkön ezt hallgatja a tömeg - Fortepan / Vészi Ágnes), a Népszabadság és címlapja egy másik változáson is átment. A címlap fejlécén a Magyar Szocialista Munkáspárt központi lapja felirat helyett ez állt: szocialista napilap. Ugyanis az MSZMP októberi 7-i kongresszusán megalakult MSZP-é lett a lap, és ez a változás már a másnapi szám fejlécében is látható volt.

Tehát ebben a formátumban jelent meg az október 24-i szám is, amelynek címlapján egy szovjet lokátorállomás botrányától eltekintve csak az államformaváltás volt a téma:

Arcanum

A lap a belső oldalakon részletesen ismertette Szűrös Mátyás beszédét, és egész oldalon számolt be az 56-os forradalomra emlékező eseményekről.

A NER által három éve kivégzett Népszabadság korabeli átalakulásáról, a politikával vívott harcairól, hamarosan bekövetkező privatizációjáról a lap 1989-2004 között regnáló főszerkesztőjétől, Eötvös Páltól hallhatnak kimerítő beszámolót itt, a rendszerváltásról szóló, a Klubrádióban jelentkező Szabadság, elvtársak! című - Szénási Sándor jegyezte - műsorsorozatban: