Most forgathat szívet 3D-ben. Egy magyar orvos kimatekozta, így simább egy műtét

Balla Györgyi

7 perc

2019.11.27. 06:00

A módszer iránt sebészek és onkológusok érdeklődnek. Az áttöréshez egy 3D nyomtatóra, egy nagy teljesítményű számítógépre és arra a szoftverre volt szükség, amelyet a Városmajori Klinika rezidens szívsebésze, Barabás J. Imre írt. A szoftverből hamarosan szabadalom lehet.

Barabás J. Imre sokáig hezitált, hogy orvos vagy mérnök legyen. Az utolsó pillanatban, az Oktatási Hivatalban személyesen változtatott a felvételi sorrendjén, és döntött az orvosi pálya mellett.

Egy filmet néztem, Áldott kezek a címe, arról szól, hogy Ben Carson az 1970-es évek Amerikájában feketeként milyen nehezen jutott be az egyetemre, és vált végül világhírű idegsebésszé, aki a világon először választott szét sziámi ikreket

– mesélte a hvg360.hu-nak.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika szívsebész rezidensét ez annyira megérintette, hogy ő is idegsebész szeretett volna lenni – egészen addig, amíg el nem végezte az orvosi egyetem első évét, és nyári gyakorlatán, a Városmajori Klinikán be nem jutott egy műtétre.

„Dolgozott itt egy pikírt szívsebész, éjszakás műszak után rendbehoztam magam, odamentem hozzá, hogy szeretnék bemenni és megnézni egy műtétet. Tudtam, hogy az lesz a válasza, nem lehet, mert napközben az osztályon kell lennem és végeznem a nyári gyakorlatomat. Ránéztem, és csak annyit mondtam, hogy én éjszakás voltam, lelépős vagyok. Annyira tetszett neki a szemtelenségem, hogy beengedett” – mesélte.

„Fáradt voltam és megszeppent. A sebész kérte a tűzkést, és majdnem felordítottam, hogy mit csinál?! Szerencsére nem tettem! (nevet) Most már tudom, csak a szívburkot nyitotta ki a tűzkéssel, akkor a fáradtság és a megszeppentség miatt minden olyan gyorsan és érthetetlenül történt. Kibuggyant a szalmasárga folyadék és alatta látni lehetett a dobogó szívet. Ez olyan nagy élmény volt, hogy a mai napig látom magam előtt.” A műtét hatására az idegsebészet helyett a szívsebészetet választotta.

Túry Gergely