Az évtized politikai meccse következik Trump és a demokraták között

Nagy Gábor

6 perc

2019.12.11. 14:30

2019.12.11. 18:18

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre gyakorolt nyomás miatt két vádpontot fogalmaz meg Donald Trump ellen a demokrata többségű képviselőház, s ha megszavazza, az új év az elnök felmentéséről szóló tárgyalással indulhat a szenátusban.

December 20-án, pénteken véget ér a washingtoni kongresszus idei munkája, ám Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke értesítette kollégáit, hogy a biztonság kedvéért ne szervezzenek maguknak programot a következő hétvégére, hátha szavazniuk kell. A szenátus pedig úgy hozta nyilvánosságra a jövő évi menetrendjét, hogy abban csak februártól szerepelnek feladatok. Vagyis az amerikai törvényhozás mindkét háza felkészült arra, hogy megtörténik az alkotmányos vádemelés Donald Trump elnök ellen.

Pelosi a múlt csütörtökön utasítást adott arra, hogy a képviselőház jogi bizottsága állítsa össze a vádiratot Trump ellen. Azt hangsúlyozta, hogy az elnök tettei nyilvánvalóan sértik az alkotmányt, a tét pedig maga az amerikai demokrácia, amelynek védelmében cselekedniük kell. A döntését magyarázó sajtóértekezleten pedig tőle szokatlan módon kijött a sodrából, amikor a jobboldali Sinclair TV egyik újságírója azt kérdezte, gyűlöli-e Trumpot, amit katolikusként kikért magának, hozzátéve, hogy még imádkozik is az elnökért.