Szeretettel Brüsszelből: A Krampusz már nem lehet a régi

Vértessy Péter / Brüsszel

5 perc

2019.12.17. 10:00

Most, hogy már bekebeleztük a csokimikulásokat, megettük a narancsot, feltörtük az aranydiót és kidobtuk a virgácsot, végre nyíltan beszélhetünk a dologról. Nyilvánvaló, hogy végére kell járni az ügynek és a tanulságokat le kell vonni.

Mondjuk ki nyíltan: Hollandiában és Belgiumban (több más országhoz hasonlóan) komoly gondok vannak a Krampusszal. Bizonytalanná vált a jövője.

Lehet, hogy szolgálataira többé nem tartanak igényt, és minden teketória nélkül ki fogják rúgni.

A jóságos Mikulás bácsi segítőjeként ismert patás, ördögszarvat viselő és bekormozott arcú magyar (német vagy osztrák) Krampuszhoz képest a németalföldi változat egészen másképp néz ki. Sok száz éve van már annak, hogy ő is a rossz gyerekeket rémisztgeti, de a holland vagy belga Krampusz hagyományosan egy göndör fekete hajú, élénkvörösre kifestett szájú és nagy, arany fülbevalót viselő kis szerecsen, akit Zwarte Pietnek, vagyis „Fekete Petinek” hívnak.

  

Sötét oldal

Hollandiában és Belgium flamandul beszélő felén ő az állandó kísérője az errefelé Sinterklaas néven ismert Mikulásnak. A szerepet alakító, szinte mindig fehér fiatalemberek feketére mázolt arccal egy amolyan együgyű, bolondos, bohóckodó karikatúrafigurát alakítanak, aki tökéletes ellenpontja a jóságos, bölcs és kedves Mikulásnak.