Szeretettel Pozsonyból: A karácsonyi üdvözlet a szélsőjobb megerősödéséről szól

Lovász Attila / Pozsony

4 perc

2019.12.24. 11:01

Már a második legerősebb párt a náci megnyilvánulásokról ismert Mi Szlovákiánk Néppárt. Több másik párt is egyre inkább hajlamosabb szélsőjobboldali megnyilvánulásokra. A február végén megválasztandó parlamentbe a magyar pártok a mostani állás szerint nem jutnának be.

Ha valamely országban a közállapotok közelről sem mondhatók jónak, nem vigasz, hogy a szomszédban is akadnak szép számmal gazemberségek. Így hát e sorok írója korántsem azért számol be a sokszor példaként kikiáltott Szlovákiából a nácizmus térnyeréséről, hogy azzal nyugtassa olvasóit, lám, ott is. Még akkor sem, ha a szlovákok a kicsinyesség kipellengérezése okán gyakran idézik egyik szép közmondásukat: megdöglött a kecském, dögöljön meg a szomszédé is.

Nos, kezdjük talán azzal, hogy 2019-ben miért lehetett Szlovákiát a demokráciadeficit terén rosszabbul álló országokban példaként említeni.

  • Mérsékelt, liberális és (nem, ez nem szexista megállapítás) vonzó és kedves hölgy nyerte a közvetlen elnökválasztást.
  • Az újságírógyilkossággal alaposan gyanúsítható személyek bíróság előtt, velük együtt az egyik, politikába keményen beépült, állítólagos megrendelő Marián Kočner.
  • Az egykori főügyész ellen büntetőeljárás folyik s már el is felejtettük, hogy az első Fico-kormány egyik minisztere korrupciós ügy miatt, jogerős ítélettel börtönbüntetését tölti.
  • Az exkormányfő egyik bizalmasa áfacsalások miatt ugyancsak rács mögött.
  • Kiszivárgott mobiltelefonos, korántsem az angolkisasszonyokra jellemző párbeszédek miatt távozott az igazságügyi államtitkár, vélhetően bírói talárt sem vesz többé magára, néhány társával együtt.
  • A tavalyi Kuciak-gyilkosság után beindult valami, ami egy társadalom megtisztulásának néz ki.

A Kuciak-gyilkosság évfordulóján Pozsonyban a gyűlölet és a pénz hatalma, a korrupció ellen tüntettek

Úgy tűnt, sok minden megváltozhat

Asszonyi Eszter