Válasz a kérdésekre: mikrofonállvánnyá fokozták le az újságírókat az Országházban

Pálmai Erika

4 perc

2019.10.24. 09:00

2019.10.30. 12:45

Lehetetlen spontán interjút készíteni a politikusokkal a Parlamentben, miután Kövér László tovább szigorította az újságírók mozgását a Házban.

Mikor hagyja jóvá a kormány a CEU további működése ügyében New York állammal már egy éve aláírásra előkészített megállapodást? – kérdezte másfél éve a hvg.hu munkatársa Orbán Viktor kormányfőtől a parlament folyosóján. Ilyen és hasonló kérdéseket – például a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztéséről, Simicska Lajosról – mostanáig is csak akkor lehetett feltenni a sajtótájékoztatót szinte soha nem tartó kormányfőnek, ha épp az ülésterembe igyekezett. Mostantól ennek is vége.

„Túl sok lehetősége volt eddig a sajtónak kérdezni a politikusoktól”

– Kövér László házelnök indoklása szerint ezért szigorodik tovább az Országgyűlés sajtószabályzata. A hétfőn kezdődött őszi ülésszaktól érvényes új szabályok alapján újságíró már nem sétálgathat „csak úgy” a T. Házban. Még a sajtópáholy is csak az erre kijelölt, a képviselőktől távoli útvonalon érhető el. Mostantól tilos felvételt készíteni a plenáris üléstermet körülvevő folyosókon, az étteremben, a büfében, de még a bizottsági üléstermekben is. Azaz gyakorlatilag sehol sem dolgozhatnak médiamunkások, akik közül a neki nem tetszőket már eddig is előszeretettel utasította ki a házelnök a törvényhozás épületéből.

A mostani lépéssel lényegében értelmét veszíti azonban a tudósítók személyes jelenléte, hiszen „élőben” is csak azt kapják, ami a parlamenti tévéközvetítésekben bárki számára látható.

Na, ilyen nem lesz: