Robotzsaru tarolt a tunéziai elnökválasztáson, noha sokan nem is értették, mit mond

HVG

2 perc

2019.10.26. 08:15

Kaisz Szajid becenevét szerény életvitelével és a vétkesek szigorú megbüntetésének ígéretével érdemelte ki, és abból is jól jött ki, hogy tévévitájában a tunéziai dialektus helyett az irodalmi arabot használta.

Aligha hasonlít az arab világ bármelyik vezetőjére vagy az elnökválasztás első fordulójának 25 jelöltjére. De szöges ellentéte a médiabirodalma és karizmája miatt a tunéziai Berlusconinak nevezett, második fordulós riválisának, Nabil Karuinak is.

A 61 éves Kaisz Szajid alkotmányjogász a voksok 72,5 százalékával a minap földcsuszamlásszerű győzelmet aratott Tunéziában. A népszerűsége éppen annak köszönhető, hogy teljes mértékben elhatárolódik attól a politikai rendszertől, amely a 2011-es forradalom után képtelen volt a gazdaságot felvirágoztatni. Utópisztikus, decentralizált demokrácián alapuló elképzelése azonban aligha valósítható meg, hiszen az elnöki hatalma korlátozott.

Értelmiségi, középosztálybeli családban született a tengerparti Beni Khiar nevű városkában. Apai nagybátyja azzal vált híressé, hogy Tunéziában ő hajtotta végre az első műtétet sziámi ikrek szétválasztására az 1970-es években. Az új elnök Tuniszban szerzett jogi diplomát nemzetközi és alkotmányjogból. Különféle tunéziai jogi szervezeteknél és az Arab Ligánál is dolgozott szakértőként, majd 1999-től egészen a 2018-as nyugdíjazásáig tanított a Tuniszi Egyetemen.