Az 1-es számú Fidesz-tagkönyv birtokosa ma is beszólhat Orbánnak

HVG

2 perc

2019.11.07. 10:15

2019.11.08. 09:58

Kövér László gyakorlatilag az egyetlen, aki a pozícióvesztés kockázata nélkül ma is beolvashat Orbán Viktornak, ha szerinte félrecsúsztak a dolgok.

Kövérnek több különvéleményinek is volt az utóbbi években. Nemtetszését fejezte ki Schmitt Pál államfői jelölésével kapcsolatban (amit utóbb bagatellizálni igyekezett), s szóvá tette, amikor a kormányfő pár éve a halálbüntetés visszaállítását pedzegette. Még a terrorfenyegetettséget bevezető alkotmánymódosítást is helytelenítette – igaz, csak azért, mert az szerinte pusztán taktikai okokból, az ellenzék csőbe húzása miatt volt sürgős a kormánynak.

Az 1-es számú Fidesz-tagkönyv tulajdonosának Orbán iránti lojalitása ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen. A kormányfő maga is tudja, bármikor bátran hátat fordíthat neki, mert sosem fogja hátba szúrni. Még azt is elnézte neki, hogy amikor néhány éve a párt ifjútörökjei – élükön Lázár Jánossal – megpróbálták „betámadni” a párt politikai veteránját, a házelnök „viszonválaszában” nyílt kritikát fogalmazott meg a NER-fiatalok gyors vagyonosodásával kapcsolatban. Az Orbán–Simicska-vitában Kövér is határozottan az előbbi mellé állt, mintha azt is feledtetni szeretné, hogy annak idején a testvére, Kövér Szilárd – Simicska bizalmasaként – maga is nyertese volt a politikaközeli üzleteknek.