Baloldali sztárújságíró volt, ma már a Brexittel kell megküzdenie

HVG

2 perc

2019.11.17. 08:30

Műsorvezetőből lett az Európai Parlament új elnöke az olasz politikus, Berlusconi miatt lett politikus. Nem lesz könnyű feladata a következő években.

Köszönjük, hogy velünk tartottak – furcsa lenne, ha az Európai Parlament (EP) elnöke egyszer így fejezné be megszólalását a strasbourgi pulpituson. Pedig valószínűleg ez az a mondat, amelyet a 63 éves David Maria Sassoli életében a legtöbbször elmondott, hiszen évekig vezette az olasz állami televízió, a Rai fő híradóját.

A sajtó a vérében volt, lévén az apja is újságíró. Az ifjabb Sassoli politológusi diplomát szerzett, végigjárta a szamárlétrát kisebb hírügynökségeknél és helyi lapoknál, mígnem megcsinálta a nagy dobást, amikor 1985-ben interjút készített a Párizsban bujkáló, felforgató akciókban való részvétellel vádolt szélsőbaloldali Oreste Scalzonéval, aki ellen Olaszországban eljárás zajlott. Ez önmagában is nagyot szólt volna, de az már igazán bombaként robbant, hogy Sassoli megírta, a szökevény őutána Gianni De Michelis olasz szocialista munkaügyi miniszterrel találkozott, és amnesztiáról tárgyaltak. A cikk állást hozott a szerzőjének az Il Giorno című, nagy példányszámú liberális napilap római kiadásánál.

Apja is újságíró volt

Vérében van a szereplés

AFP