Németh Róbert: Mi a baj tehát a Nélküleddel?

Németh Róbert

3 perc

2019.11.22. 08:30

2019.11.22. 08:57

Napok óta fodrozza a hazai közélet amúgy sem tükörsima vízfelületét egy popdal. Pontosabban egy rockballada. Még pontosabban: egy rockballada és annak a megítélése. Az mellékkérdés, de valójában egyáltalán nem mellékes, hogy kellene-e, szabadna-e ilyen köröket futni egy dal körül, mármint olyanokat, amilyeneket a hazai közélet fut az Ismerős Arcok együttes Nélküled című száma miatt.

A kilencvenes évek kis budapesti klubjainak közepesen ismert blues-rock zenekaraiból, az Udvari Bolondokból és a $texasból 1999-ben alakult Ismerős Arcok napja akkor virradt fel, amikor kijátszották a hazafias kártyát, és ők maguk is beálltak az úgynevezett nemzeti rock vonulatba. Ez az irányzat korábbi blues- és hard rock zenekarokból és azoknak a közönségéből építette a bázisát, mint többek közt az előbb említett együttesek, másfelől régebbi szkinhedbandák(é)ból (Oi-Kor, Egészséges Fejbőr, Romantikus Erőszak), melyek immár némileg megszelídült utódai már nem a cigánymentes övezet víziója köré építették a szövegvilágukat, hanem a rovásírásos, turulos dicső múlt inspirálta dalaikat. Ám ettől még maradtak ugyanúgy irredenták és soviniszták.

Csak egy kicsit romatikusabban, kevesebb erőszakkal. Ez utóbbiak legsikerese

bbike a Kárpátia együttes, amely az elmúlt években határtól határig végigturnézta Magyarországot, fellépett az utolsó kistelepülési művelődési házban is, és szívesen látta falu- és városi nap és nép egyaránt. Ugyanilyen pályát futott be az Ismerős Arcok is, amely együttes egy kicsit lájtosabb, de azért jól beazonosítható identitást igyekezett kialakítani. Ebbe bőven belefért, hogy többek közt a Kárpátiával olyan lájtosnak korántsem nevezhető rendezvényeken koncertezzen, mint a Magyar Sziget.

A 2007-ben született Nélküled különösebb médiahátszél nélkül lett közönségkedvenc sláger. Már akkor is, amikor Orbán Viktor miniszterelnök még nem posztolta Facebook-oldalán, és a NER propagandája még nem fedezte fel az Ismerős Arcokat, amely átlagos, tizenkettő egy tucat magyar hard rock zenekarra hajazó arculatával, éppen megfelelő pedigréjével tökéletesen alkalmas (volt) arra, hogy a rendszerbe ágyazza a szélsőjobb retorikájának és gesztusrendszerének jelentős részét. Sajátos kulturális csomagban, a nemzeti rockkal együtt ez az együttes is átvándorolt a Fideszhez.

Ennek egyik első jele az volt, amikor a miniszterelnök 2015-ben a Trianon-évfordulón a Nélküledet osztotta meg hivatalos Facebook-oldalán, ez pedig nyilvánvalóan egyértelmű jelzés volt arra nézve, hogy hol a helye ennek a produkciónak a kurzusban.