Bojár Gábor: Értékek és prioritások

Bojár Gábor

3 perc

2019.12.13. 12:00

2019.12.14. 09:16

A magyarországi komolyzenészek és szimfonikus zenekarok is erősítik annyira a nemzeti öntudatot, mint a sport és a futballisták - állítja a HVG-nek írt véleménycikkében Bojár Gábor üzletember, aki szerint észre kellene már venni, hogy a magyar foci talán éppen az állami dotáció miatt egyre rosszabb.

Nemrég kapott nyilvánosságot két szám: a Fesztiválzenekar a tao elvétele miatt mintegy évi kétszázmillió forintot veszített. Eközben a tao-támogatások messze legnagyobb nyertese, a foci évente közel 100 milliárd, tehát ötszázszor annyi (!) adófizetői pénzhez jut.

A gigászi összegű támogatások ellenére a labdarúgás továbbra is harmatgyenge, szemben a világ egyik legjobbnak elismert zenekarával.

Ennek kapcsán felidéznék egy történetet 1990 környékéről, amikor volt cégemmel, a Graphisofttal kiépítettük globális viszonteladói hálózatunkat. Attól kezdve, hogy már több tucat országban végeztük ezt a tevékenységet, évente konferenciát tartottunk Budapesten, mely alkalomra meghívtuk az összes partnerünket, bemutattuk nekik szoftverünk legújabb verzióját, és megosztottuk egymással a globális marketingstratégiánk részleteit.

Továbbá kulturális programokat is szerveztünk, hogy tovább erősítsük kötődésüket Magyarországhoz és hozzánk.

Erre az eseményre általában a szoftverünk értékesítésével közvetlenül foglalkozó kollégák jöttek el, de az egyik ilyen alkalomra ellátogatott hozzánk a jordániai értékesítést végző cég tulajdonosa is. Ő a királyi családhoz közel álló nagy kaliberű üzletember volt, pénzét főleg a foszfátbányáiból szerezte. Emellett övé volt a jordániai Apple-képviselet, és ezen keresztül a mi szoftverünk terjesztése is.

Ebben az évben a kulturális program részeként és az egész konferencia záróakkordjaként a Zeneakadémiára vittük el az egész csapatot egy nagyon szép fesztiválzenekari hangversenyre.