Szeretettel a Vajdaságból: "Őseink, a szerbek"

Kókai Péter

6 perc

2020.01.07. 10:00

2020.01.07. 10:14

A címben idézett "forradalmian új felfedezés" a szerbiai magyar iskolák nyolcadikos történelemtankönyvében olvasható, már ha valaki hozzájut ahhoz. Az elsősök könyvében is furcsa dolgok vannak. A vajdasági magyar oktatást azonban nem ezek fenyegetik a legjobban.

Jó reggelt! Jó estét! Jó szórakozást! Jó barom.

Nem vicc. Annak az általános iskola első osztályába járó kisdiáknak, aki történetesen a Vajdaságban kezdte el koptatni az iskolapadot, ráadásul magyar nyelvű oktatásra jár, tényleg ez a feladat szerepel az elsős ábécéskönyvében. Maga a feladat a kakukktojás megtalálása, szó szerint: „Húzd alá azt a mondatot, amelyik nem illik a sorba!”.

A kislány, akinek az apukája megosztotta ezt a gyöngyszemet az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon, „vette a lapot”, és gond nélkül aláhúzta a negyedik mondatot. Azt is mondhatnánk akár, hogy akkor nincs is ezzel a feladattal semmi gond, hisz betöltötte küldetését, és a szövegértelmezéssel sincs gond a diákok részéről. Az apuka bejegyzését kommentáló többi szülő és hozzászóló azonban már kevésbé bizonyult megértőnek, sőt, többen egyenesági rokoni kapcsolatokat véltek felfedezni a tankönyv szerzője és fordítója, illetve a feladatban megnevezett állat között.

A szakmaiatlanságnak ez a szintje viszont oly mértékben kiverte a biztosítékot az érintett szülők körében, a pedagógustársadalomban és a vajdasági magyar közvéleményben, hogy most felháborodottan és tömegesen követelik a tankönyv visszavonását és a felelősök felelősségre vonását – gondolhatnánk. De nem.