Nem (csak) a zsebünkben érdemes keresnünk 2020 újításait

Balogh Csaba

5 perc

2020.01.05. 07:15

Gyorsabbak és hajlékonyabbak is lesznek az immár az 5G forradalmi ígéreteivel érkező új telefonok, de a mobilhálózatok és a közeljövő más, igazán fontos technológiai újításait nem a zsebekben érdemes keresni.

Egy technológia gyors elterjesztéséhez elengedhetetlen, hogy elegen legyenek, akik hajlandóak megfizetni a fejlesztés és a terjesztés árát. Ehhez a mobilszolgáltatóknak meg kell győzniük az újdonság hasznosságáról a lakossági felhasználókat, akik tömegei – az éveken át tartó beharangozás és az első kereskedelmi hálózatok tavalyi indulása után – az idén vehetik kézbe először az 5G-s hálózatokra kapcsolódni képes új mobilokat.

Hogy hányan harapnak rá 2020-ban a magáncélú használatban még inkább csak a gyorsabb le- és feltöltés előnyével kecsegtető technológiára, az nagy kérdés. Használatához ugyanis egyrészt új készüléket kell venni, ráadásul 5G-képességgel felruházott modellt, és ennek a funkciónak az idén még biztosan lesz némi felára. Másrészt, a kompatibilis eszköz költségén túl, havonként esedékes pluszkiadással is számolhatnak az előfizetők: az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentése szerint

aki 5G-s díjcsomagra vált, attól 20 százalékkal több pénzt is elkérhetnek az operátorok, mint a most elérhető 4G-s mobilinternet-szolgáltatásért.