A koronavírus nem csak azért félelmetes, mert halált okozhat

Németh András

5 perc

2020.02.05. 18:01

A koronavírus mellett a pánik és a diszkrimináció is terjed a világban, miközben a tudósok versenyt futnak azért, hogy mielőbb megtalálják a kór elleni oltóanyagot.

A Világbank számításai szerint a modern kori járványok által okozott gazdasági veszteségek 80-90 százaléka annak a következménye, hogy megszakadnak a társadalom szövetét alkotó kapcsolatok, mert az emberek elkezdenek rettegni egymástól: nem utaznak, elkerülik a közösségi helyeket, és minimálisra csökkentik vásárlásaikat.

A Kína középső részén, Hupej tartományban található Vuhan iparvárosból decemberben kiindult, s egyelőre megállíthatatlanul terjedő koronavírus-járvány is valószínűleg igazolja ezt a számítást, mert a világ második legnagyobb gazdasági hatalmánál komoly zavart okozott a hivatalos adatok szerint eddig már több mint húszezer embert megfertőző és több mint négyszáz életet követelő kór.

Az igazoltan a koronavírus okozta megbetegedések és halálesetek száma az érintett országokban, területeken február 4-ig

Ha az ábrára kattint, az nagyobb lesz

ECDC / NNK

  • Se ki, se be

A légitársaságok egymás után állítják le kínai járataikat, a hatalmas ázsiai országban a városok sorra rendelnek el utazási korlátozásokat. Az USA és Izrael átmenetileg nem engedi be azokat a külföldi állampolgárokat, akik az utóbbi két hétben – a fertőzés lappangási ideje alatt – megfordultak Kínában. Az idegenforgalom is lefagyott, külföldiek nem érkeznek Kínába, a kínaiak pedig nem mehetnek külföldre.