Bécsben újra van K. und K., de csodaszámba menne, ha sokáig fennmaradna

Földvári Zsuzsa / Bécs

5 perc

2020.01.09. 12:00

Az osztrák konzervatívok és zöldek példát mutathatnak Európának, de főleg a németeknek a kormánykoalíciójukkal, amely az ökológiai és ökonómiai értékeket próbálja új módon összefésülni. Ha nem sikerül, az a szélsőjobbnak ágyazhat meg.

Majdnem tökéletes a külcsíne a néppárt (ÖVP) és a zöldek alkotta új osztrák kormánynak. A kormánytagok többsége nő, az átlagéletkor 45 év, Burgenland kivételével valamennyi tartomány képviselője helyet kap a testületben.

A belbecs már nem ennyire csillogó, a kereszténydemokrata ÖVP Sebastian Kurz kancellári pozícióján kívül tíz miniszteri posztot tartott meg magának, a zöldeknek csak négy jutott, s ebben már benne van az alkancellári hivatal, az oda rendelt közalkalmazotti karral, a sporttal, a kultúrával és a művészettel. A fajsúlyos minisztériumokat – a belügytől a külügyön és a pénzügyön át a védelmi tárcáig – a magát türkiz színnel jelölő ÖVP gyűjtötte be. A Werner Kogler vezette zöldeknek csupán az igazságügyi, a szociális és egészségügyi, valamint a környezetvédelmi és infrastrukturális tárca jutott.

  • Gúzsba kötött zöld miniszterek

Komoly hatalma ez utóbbinak van, a korábban a Global 2000 mozgalmat vezető, 42 éves Leonore Gewesslerhez tartozik majd a közlekedés és a teljes energiaágazat, a minisztériuma a felügyelt területet és a kiadásokat illetően is óriási. A néppárt ugyanakkor államtitkárként a nyakára ültette a vorarlbergi Magnus Brunnert.

Az igazságügyért felelős, bosnyák származású Alma Zadic feladata lesz az eddiginél jóval nagyobb transzparencia megteremtése. A miniszter azt ígéri, hogy az alkotmánybíróság mélyen betekinthet majd a pártok finanszírozásába, az újságírók pedig az állam tevékenységébe, az államtitok hatálya nagyon szűk területre zsugorodik.

A Felső-Ausztriában 12 évig a néppárttal közösen kormányzó Rudolf Anschober viszont úgy irányítja majd az egészségügy, a szociális kérdések, a fogyasztóvédelem területét, hogy a tematikájával szorosan összefüggő „munka és család” kérdéskört az ÖVP az utolsó pillanatban áttette a 36 éves, kormányzati tapasztalattal nem rendelkező Christine Aschbacherhez.

  • Munkamegosztás vagy egypárti irányítás?

A kancellár a legfőbb bizalmasát, az előző kormányban kancelláriaminiszter Gernot Blümelt ültette a pénzügyi tárca élére.