Belharc Varsóban: Kaczynskit felbőszítették, de valójában saját dugájába dőlt

4 perc

2020.03.11. 06:00

2020.03.11. 08:23

Leváltották a lengyel közszolgálati televízió elnökét. Ez első ránézésre nem látszik akkora hírnek, hogy tájékoztatni kellene róla a magyar olvasót. Ám ez az esemény a májusi elnökválasztás előtt súlyos ellentéteket hozott felszínre a politikai jobboldalon.

A kiindulópont: a képviselőház (szejm) 2 milliárd zloty (a hazai pénzváltóknál ez legalább 160 milliárd forint) többlettámogatást szavazott meg a Lengyel Televíziónak a mentességek miatt be nem fizetett előfizetési díjak pótlására. Ez jóval több a tavalyi hasonló összegnél. A szenátus, amelyben tavaly ősz óta az ellenzéknek van hajszálnyi (51:49) többsége, a pénzt inkább a rákgyógyításra akarta fordítani.

  • Báb vagy nem báb?

A szejm elutasította ugyan a szenátus javaslatát, de a köztársasági elnök zavarba jött, hogy aláírja-e a törvényt. Andrzej Duda ugyanis májusban kormánypárti jelöltként újabb öt évre el szeretné nyerni az államfői tisztséget, és mérlegelnie kellett: egy elnöki vétó esetén kik lennének többen. Azok a rendíthetetlen kormánypárti szavazók, akik a lépése miatt megvonnák tőle a bizalmukat, vagy azok az ingadozók, akik a vétó hatására szavaznának rá, mert annak a bizonyítékát látnák benne, hogy ő nem Jaroslaw Kaczynskinak, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnökének a bábja, amit pedig az elmúlt évek alapján sokan joggal gondolnak róla.

Duda végül salamoni megoldást talált ki.