Egységkormánnyal és az élén álló "csodafegyverrel" oldanák meg a válságot az olaszok

Szabó Márta

5 perc

2020.04.01. 13:00

2020.04.01. 13:34

A szó szoros értelmében eddig Olaszország bizonyult Európa beteg emberének a koronavírus-járványban. A gazdaság leállítása után a kormány egyelőre a családokat igyekszik a felszínen tartani, a vállalkozások megmentéséhez forrást kell találni.

Átlépte a százezret az igazolt fertőzöttek száma Olaszországban március utolsó hétfőjén, a koronavírus-járvány berobbanása után negyven nappal. Közülük több mint 11 600-an meghaltak, ami akkor is brutális arány, ha a gyógyultak száma bő háromezerrel több volt ennél.

A gazdag Lombardiában regisztrálták a fertőzések csaknem felét és az elhunytak 60 százalékát, miközben az OECD szerint ez a tartomány mondhatja magáénak a világ egyik legjobb egészségügyi ellátását.

Az első, tizenegy lombardiai települést magában foglaló karanténzóna február 23-ai kijelölése után sokan úgy gondolták, ezzel féken tartható lesz a ragály. Fájdalmas gyorsasággal kiderült, hogy ez nem ment, és bár a Covid–19 betegség terjedésének üteme lassulni látszik, a gyorsan felfutott fertőzöttségre, illetve a brutális halálozási arányra még mindig keresik a magyarázatot a szakértők.