Orbán újabb szkanderre készül az unióval

HVG360

2 perc

2020.05.15. 05:30

2020.05.18. 06:29

A Die Welt írt az Európai Bíróság a Magyarországot elmarasztaló ítéletéről. Budapesti tudósítójuk szerint a német alkotmánybírók döntése segítheti a magyar miniszterelnököt.

Újabb erőpróbának minősíti a lap Magyarország és az unió között, hogy az Európai Bíróság olyan döntést hozott a tranzitövezetek kapcsán, amely iránymutató lehet a továbbiakban – írja a konzervatív német Die Welt. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az Orbán-kormány már az ellencsapásra készül, és közben a német Alkotmánybíróságra hivatkozik.

Az eddigi gyakorlat sajátossága az volt, hogy aki szárazföldön át érkezett az országba, az mehetett vissza isten hírével, hiszen Európában biztonságosnak tekintett államokon haladt keresztül, ezért a hivatalos magyar álláspont szerint nem volt joga a menedékre. Ám mostantól nagy nemzetközi jelentősége van annak, szabad-e az eljárás idejére fogva tartani a kérelmezőket – fejti ki Boris Kálnoky, a budapesti tudósító.

Az új luxemburgi ítélet rámutat, hogy akárcsak Magyarország, Szerbia is illegálisnak minősíti migránsok jelenlétét, így azoknak ott tartaniuk kell a büntetőeljárástól. Azon kívül minden beadványt egyenként vizsgálni kell, nem lehet azokat eljárás nélkül, azzal az indoklással lesöpörni az asztalról, hogy az érintett biztonságos 3. államon át ért magyar területre. De a koronavírus miatt a tranzitövezetek egyébként is zárva vannak.