Leégette magát a köztévé? Dehogy, náluk épp így kell csinálni a híreket

HVG

3 perc

2020.01.30. 10:00

Az MTVA riporterének az a feladata, hogy zavarba hozza azt, akinek lejáratására a szerkesztő megbízást kapott. A cél: szerezni 30 másodperc kínos makogást, amit végtelenítve lehet ismételni. De mi történik, amikor a kiszemelt áldozatnak harminc perce van reagálni?

Bort iszik, és vizet prédikál! Hazudik a közmédiáról, hogy ne kelljen válaszolnia a kellemetlen kérdésekre! Hülyeségeket beszél, és ezt maga is tudja! Három riportra is elég ötlete volt az állami média hírszerkesztőségének, milyen színben tüntesse fel az élő műsorba meghívását kiprovokáló Karácsony Gergely főpolgármestert.

Az elmúlt években kialakult az MTVA hírszerkesztőségében az a módszer, amellyel a kormány ellenségeit a legkönnyebben tudják támadni. Ez pedig a szkriptelt riport. Valóságos forgatókönyv készül a megfelelő hatás kiváltása érdekében, mutatta be a trükköt a módszert belülről ismerő forrásunk. A megszerkesztett bejátszások minden elemét a propagandáért felelő munkatársak uralják: meghatározzák a riport felütését, a megszólaltatottak sorrendjét, a kérdéseket, és a pár perces anyagot lezáró szakértő végkövetkeztetését is.