Tripoli fura ura, aki arról álmodik, hogy egyesítheti Líbiát

HVG

3 perc

2020.02.01. 08:00

Az ENSZ által elismert Fajez esz-Szarrádzs kormányfő ravasz diplomáciával és Líbia kasszakulcsával a zsebében sem lehet biztos abban, hogy fő ellenlábasa nem söpri ki a fővárosból is.

A káoszba süllyedt Líbia egyesítésével bízták meg, de nincs saját milíciája, és a hatalma csak a fővárosra, Tripolira, vagy annak is csak egy részére terjed ki. Az 59 éves Fajez esz-Szarrádzs, az ENSZ által elismert líbiai kormányzat feje mégis az egyik kulcsfigurája lehet a rendezésnek, amely újabb esélyt kapott a minapi berlini csúcstalálkozóval. A politikában újonc Szarrádzs személye a folytonosságot és a változást egyaránt jelképezi, a pályafutása három rendszeren ível át.

Tripoliban született, még a monarchia idején, jómódú és híres családban, amely a főváros környékén jelentős földekkel rendelkezik, Tripoli belvárosában pedig könyves- és írószerboltja is van. A család nemzedékekre visszamenőleg földtulajdonos, Szarrádzs apja pedig az 1951-ben függetlenné vált Líbiában több kormányposztot is betöltött, közel állt Idrisz királyhoz, és úgy emlegetik őt, mint a modern Líbia egyik megalapítóját.