Megdöbbenéssel fogadták Európában, hogy intőt kaptak Orbánéktól

HVG360

3 perc

2020.06.03. 05:30

2020.06.03. 06:20

Korábban csak néhány szakértőről és újságról lehetett tudni, hogy a kormány bocsánatkérést követel a felhatalmazási törvényt kritizáló megszólalásokért, most kiderült, hogy akciója tömeges, és a törvényt bíráló európai parlamenti képviselők megszólalásait sem hagyja szó nélkül.

„Az más sokszor előfordult, hogy egy-egy hatalomnak nem tetszik a világsajtó egyik-másik írása, ám az teljesen új, hogy Magyarország tömeges kampánnyal igyekszik rávenni a szerkesztőségeket, az érintett politikusokat, szakértőket: vonják vissza a véleményüket és kövessék meg a miniszterelnököt. Na, és a hangnem!” Ezt a Twitteren tette közzé a svájci lapoknak dolgozó Bernhard Odehnal, aki éveken át volt Budapesten tudósító és ő is levelet kapott a bécsi magyar nagykövettől. Az üzenetek, amelyekről a konzervatív német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung megdöbbenve számol be, azt tartalmazzák, hogy itt az idő bocsánatot kérni, mert a hivatalos magyar megítélés szerint a címzettek egytől egyig valótlanságokat állítottak a felhatalmazási törvény kapcsán.

A miniszterelnök sajtóirodája a Brüsszelben megjelenő hírportálnak, a Politicónak megerősítette: valóban szervezett akcióról van szó, és a postás szerepét a magyar külképviseletek töltik be. Az FAZ úgy értékeli, hogy ez pont olyan, mint amikor a szülők tájékoztatást kapnak az iskolából a tanító bácsitól vagy nénitől, hogy a porontyuk osztályismétlésre kényszerül, ha így folytatja.