Tagesspiegel: Szükségállapot a magyar demokráciaban a média helyzete miatt

HVG360

2 perc

2020.06.22. 05:30

2020.06.22. 05:30

„A magyar demokrácia szükségállapota” címmel két magyar szakértő arról ír a berlini Tagesspiegelben, hogy Magyarországon csupán kevés független sajtóorgánum tudott ellenállni a politikai nyomásnak, ám a koronaválság az utolsó önálló szerkesztőségeket is bezárással fenyegeti.

Urbán Ágnes, a Mérték Médiafigyelőtől, illetve Győri Gábor a Political Solutions-tól a közös cikkben rámutat, hogy a rendkívüli helyzet, a rendeleti kormányzás ugyan formálisan véget ért, de

továbbra jelentős erők szorongatják a jogállamot és az el nem kötelezett sajtót.

Sőt, az utóbbi esetében egyre fenyegetőbbek a kilátások.

 A kormány célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben kézben tartsa a tömegtájékoztatást, illetve a nyilvánosságot. A rémhírterjesztésre vonatkozó törvénnyel azt igyekezett mindenkinek értésére adni, hogy újságírók, egyszerű polgárok jól fontolják meg: tényleg akarják-e bírálni a hatalmat a járvány kezelése ügyében. De ugyanebbe az irányba, a kritikus hangok elnémítása felé mutat a hihetetlen mértékű sajtókoncentráció is. A megszerzett orgánumok egytől egyik a hivatalos propagandát terjesztik. Egy ilyen rendszer elképzelhetetlen egy valódi demokráciában, bár elvileg Magyarországon sem engedi meg a sajtó-, illetve versenytörvény.