Economist: Megkérdőjeleződhet a nálunk is újrainduló Szabad Európa Rádió függetlensége

HVG360

2 perc

2020.06.26. 05:30

2020.06.26. 06:41

Keményen Trump-párti figura került az amerikai rádiókat felügyelő állami testület élére, egyből kirúgta a külföldre sugárzó adók vezetését. Ez hatással lehet a Szabad Európa Rádió működésére is, amely épp azért térne vissza Magyarországra, hogy propaganda helyett tájékoztasson.

Az Economist, a világ egyik mértékadó folyóirata  azt taglalja „Szabad Trump Rádió” címmel, hogy az elnök újonnan kinevezett embere lefejezi a külföldre sugárzó amerikai adók vezetését, jóllehet ezek az orgánumok fontos szerepet töltenek be a demokratikus értékek közvetítésében olyan térségekben, ahol a tekintélyelvűség járja. Vagyis puha hatalmi eszközként szolgálnak. Köztük van a Washington Amerika Hangja, a Szabad Európa és a Szabadság Rádió is. A SZER az elmúlt évtizedben ismét nagy jelentőségű lett Kelet-Európában, miután ott a legtöbb helyen a kormány vagy hozzá közel álló oligarcharéteg vette át a sajtó irányítását.

Csakhogy most éppen a Szabad Európa önállósága kérdőjeleződik meg, miután a rádiót felügyelő állami testület élére az őskonzervatív Michael Pack, Steve Bannon szoros szövetségese került. Emiatt azonnal lemondott a Washington Hangja igazgatója, majd az új vezető saját hatáskörben kirúgta az alá tartozó másik öt rádió főnökségét. A hatalom nem avatkozhat bele a hírszolgáltatásba és a szerkesztői szabadságba, mert azt törvény tiltja, mindazonáltal az elbocsátások üzenete egyértelmű.