Az ügyvéd, aki védte Trumpot, Epsteint és O.J. Simpsont is

Nagy Gábor

3 perc

2020.02.06. 14:00

2020.02.06. 14:35

Gazdag és hírhedt ügyfelek révén vált amerikai sztárügyvéddé Alan Dershowitz, aki Donald Trump szenátusi tárgyalásán gyakorlatilag megindokolta, miként tehet meg az elnök bármit, ha az a megválasztását szolgálja.

„Minden közhivatalt viselő személy, akit ismerek, hisz abban, hogy a megválasztása közérdeket szolgál. Többnyire igazuk is van. Ha egy elnök tesz valamit, amiről azt gondolja, hogy a megválasztását segíti, azaz közérdeket szolgál, akkor az nem lehet olyan quid pro quo (valamit valamiért), amely alkotmányos vádemelést eredményez” – érvelt a múlt héten a washingtoni szenátusban Alan Dershowitz, Donald Trump ügyvédi csapatának tagja. Aztán nem győzte magyarázni, nem úgy értette, hogy Trump bármit megtehet. Ahogy azt sem tudta igazán megindokolni, miként lett annak az elnöknek a védője a szenátusban, akiről a 2016-os kampány idején azt állította, korruptabb, mint ellenfele, Hillary Clinton, s akkor is korrupt marad, ha beköltözhet a Fehér Házba. Mások tudják a magyarázatot: a 81 éves Dershowitz ellentmondásos alakok ügyvédjeként vált szakmájában az egyik leghíresebbé, és most Trump révén próbál visszakapaszkodni a rivaldafénybe

Dershowitz New York Brooklyn negyedében, ortodox zsidó családban született. Azt állította, gyerekként gyakran keveredett verekedésbe a közeli olasz származásúakkal, még az egyik foga is kitört, ám a The New Yorker magazin idézi az anyját, aki szerint erre a sérülésre teniszezés közben tett szert. A Yale Egyetemen végzett jogászként.

Dershowitz az alkotmányos vádemelés kérdésében megváltozott véleményéről: