Dubai sejkje újabb nagy dobásra készül: a jövőnek is emléket állít

HVG360

2 perc

2020.02.28. 14:00

Újabb ambiciózus tervvel állt elő Mohammed bin Rásid al-Maktúm, pedig a lehetetlennel határos ötletekből eddig sem volt hiány az Egyesült Arab Emírségek koronaékszerének számító városban.

A dubai-i sejk, aki egyúttal az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke, a jövő múzeumát akarja felépíteni. Márpedig amit ő egyszer a fejébe vesz, az bizonyosan valósággá válik. Persze az öntudatos sejk könnyen nagyképűsködik azzal, hogy

„egy vezető szótárában nem szerepel az a szó, hogy lehetetlen”,

hiszen anyagi akadályai nemigen vannak ötletei valóra váltásának. Különösen, hogy a gazdagság szinonimájaként emlegetett város és uralkodója vagyona összemosódik. A sejk a főrészvényese a Dubai Holdingnak, benne sok egyéb mellett a Jumeirah szállodalánccal, amelynek – nem csak képletesen – zászlóshajója a vitorlát formázó, emblematikus épületéről ismert Burdzs Al-Arab.

A Burdzs Al-Arab

Olaj híján a hírnévre hajtanak

jumeirah.com

A Dubai jelképének épített hotelt a világ egyetlen hétcsillagosaként emlegetik; mindenesetre ez az, amelynek az éttermében üzemszerűen aranyport szórnak a desszertre. Persze nem a szó köznapi értelmében vett ízélmény miatt – a nyelv semmit sem érzékel a különleges adalékanyagból –, hanem hogy azok az eléggé vastag pénztárcájú vendégek is megtapasztalhassák a fölösleges luxus ízét, akik számára ez azért nem mindennapos élmény.