Fővárosi Nagycirkusz: ellenzéki artisták és erőművészek feszülnek egymásnak Budapesten

Hont András

6 perc

2020.03.05. 12:00

Több konfliktus is láthatóvá vált a fővárosi önkormányzati világban, amely amúgy a sokszínű Fidesz-ellenes erők kísérleti terepének és egyben vizsgamunkájának is tekinthető egy későbbi kormányzásra készülve. Karácsony és a DK egy színházigazgatói kinevezés miatt, a Momentum és az MSZP egy kerületi képviselői mandátumon kapott össze legutóbb.

Eseménydús napokat tudhat maga mögött az ellenzék a fővárosban: a Demokratikus Koalíció rajtaütésszerűen leigazolt két szocialista kerületi polgármestert, a DK adta kulturális főpolgármester-helyettes pedig összekülönbözött Karácsony Gergely főpolgármesterrel egy színházi kinevezés miatt. Utóbb kiderült, a két eset nem teljesen független egymástól.

Közben a Budapesten nem túl jelentős, de azért több városrészben változatlanul tényezőnek számító Jobbikból távozott a párt fővárosi elnöke, és követte őt több önkormányzati képviselő is. A Momentum és az MSZP eközben egy időközi választáson feszült egymásnak, kölcsönösen szószegéssel vádolva a másikat. Ugyanakkor az is egyértelművé vált, hogy milyen korlátokba ütközik egy városvezető a Fidesz alkotta önkormányzati rendszerben a Fidesz kormányzása alatt.