Már csak a korona hiányzik Putyin fejére

4 perc

2020.03.22. 13:30

Egykori KGB-ügynöktől elvárható ügyességgel keveri a kártyákat Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki a napokban elfogadott alkotmánymódosítások értelmében akár 2036-ig is hivatalban maradhat. Már ha akar, sokan ugyanis úgy vélik, még újabb meglepetések is várhatók.

Ez a rendszer nem az elegáns, hanem a hatékony megoldásokat keresi, és minél tovább öregszik Vlagyimir Putyin, a rendszere annál kevésbé innovatív. A cél a folyamatos működés fenntartása, s még mindig nem tudjuk, biztosan Putyin lesz-e a jelenlegi mandátumának 2024-es lejárta után is az orosz elnök – értékelte a HVG-nek Rácz András Oroszország-szakértő azt, hogy a moszkvai törvényhozás hatalmas többséggel megszavazta az alkotmánymódosításokat.

Ezek egyikeként a parlament úgy döntött, a változtatások komolysága miatt újrakezdik az elnöki mandátumok számolását. S mivel az alaptörvény azon szakasza nem változott, amely szerint egy személy legfeljebb kétszer töltheti be a legmagasabb közjogi méltóságot, a hazájában 1999 vége óta folyamatosan meghatározó szerepet játszó politikus 2024 után – ha indul és nyer – még két, egyenként hatéves ciklusban is a Kreml ura maradhat.

Rácz András úgy véli, az alkotmánymódosítás csak egy lehetőséget nyitott meg Putyin előtt, és egyáltalán nem kizárt, hogy a mostani döntés célja az volt, hogy az államfő 2024-ig ne váljon „béna kacsává”. „Putyin szeret élni. Amikor fiatal volt,

látta a használhatalanságig megöregedett Brezsnyevet, a szélütéses Csernyenkót.

Őt egyre fiatalabb nők veszik körül, sok időt tölt a szabadban, horgászik, sportol, drága órákat visel, nem hiszem, hogy magatehetetlen öregemberként akarja végezni a Kremlben. Az is előfordulhat, hogy az a Dmitrij Medvegyev lesz újra az államfő, akinek a mostani elnök 2008–2012 között egyszer már átadta a pozíciót.

Putyin és Medvegyev

Cserejátékos volt

AP

Bár sok jel mutat arra, hogy a 2012 után 2020 elejéig miniszterelnökként szolgált Medvegyevnek nem volt felhőtlen az öröme, hogy ki kellett költöznie a Kremlből, nem hiszem, hogy Putyin belekezdene egy teljesen új ember felépítésébe” – magyarázta a szakértő.