"Én vagyok az egyetlen szereplő a teljes államhatalommal szemben"

Pálmai Erika

5 perc

2020.03.23. 10:00

"Soha nem a cselekményt védem, hanem az embert" – mondja Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, aki védett már szexuális erőszak ügyében, és ő képviseli a Viking szállodahajó kapitányát is. Szerinte az ügyvédeket a rendszerváltás óta nem támadta így a politika, mint most. HVG-portré.

Az ügyvéd valóságos szitokszó lett az utóbbi hetekben. Emlékszik olyan időszakra, amikor ilyen hévvel támadták volna a hivatását?

Ilyen típusú politikai akció emlékeim szerint az utóbbi harminc évben nem volt. Erre nagyon megfontoltan kell reagálni. Úgy tudunk a legtöbbet segíteni, ha megpróbáljuk árnyalni a sztereotip jelzőket. A saját énképünket kell pozitívan újrarajzolni, és nem azzal kell foglalkoznunk, hogy lemossuk és visszadobjuk azt a sarat, amit kapunk. Kevesen tudják, de az ügyvédek rendszeres véradók, mi is gyűjtünk cipősdobozokat karácsonykor, és tavaly októberben pro bono napot is szerveztünk, ahol 117 ügyvéd több mint 400 jogkeresőnek adott ingyen jogi tanácsot.

Az Origo önt is kiszerkesztette, például elhíresztelte, hogy politizál, tüntetést szervez. Saját magát hogyan védi meg?

Hosszú éveken át foglalkoztam személyiségi joggal az egyik bulvárlap jogi képviselőjeként, így természetesen felmerült, hogy jogi elégtételt veszek. De aztán rájöttem, hogy akik ismernek, azok pontosan tudják, hogy az Origo valótlanságokat írt, így inkább nem foglalkoztam a dologgal. A politikai véleményemet négyévente elmondom, és bár a barátaimmal a közéletet is kibeszéljük, kamarai vezetőként tartom a távolságot a politikától.

Tóth M. Gábor

Diplomata alkat

Fazekas István

Elsősorban büntetőügyekkel foglalkozik, ön védi például a Viking szállodahajó kapitányát. Mindent elvállal?