Terjed, hogy az orvosok és ápolók hősiességét nem csak az ablakból tapsolva honorálják

HVG

3 perc

2020.04.03. 15:30

Szlovénia nagyvonalúan, kétszeresére emelte az egészségügyi dolgozók bérét a járvány idejére, nálunk idén félmilliós kiegészítést kaphatnak. Nem mindegy, ki honnan indul, az egészségügy finanszírozására Magyarország nem lehet büszke.

Egy csapásra a legjobban fizetett egészségügyi dolgozók közé kerültek a nyugati világban a szlovéniai doktorok azóta, hogy duplájára emelték keresetüket a koronavírus-járvány idejére. A kiemelt járandóságot nem úgy kell érteni, hogy abszolút értelemben ők viszik haza a legtöbbet a fejlett országokban dolgozó kartársaik közül, hanem úgy, hogy saját orvosai rendkívüli erőfeszítéseit Ljubljana szinte minden más államnál többre tartja, és ennek megfelelően is honorálja – a helyi jövedelmi struktúrán belül.

A leggazdagabb exjugoszláv köztársaság doktorai korábban a helyi átlagbér 2,1-szeresét kapták. Ez a pénz tehát nemrég – ideiglenesen – az átlagbér 4,2-szeresére változott, ami – relatíve – alig marad el a nyugati világban a legmagasabbnak számító német orvosfizetésektől.