Ők is tapsot érdemelnek: ki kicsiben, ki nagyban segíti a frontharcosokat

Pálmai Erika

4 perc

2020.04.04. 13:00

Vannak, akik nem elégszenek meg az egészségügyi dolgozók megtapsolásával, szép példáit mutatják annak, mit lehet tenni értük és a rászorultakért. Van, aki ellátmányt, van, aki vetett ágyat, van, aki új szemüveget ad.

„Magyarországon nem szokás szemüveget megújítani, ezért gondoltuk, hogy sok orvos és ápoló küzd most a frontvonalban úgy, hogy nem lát jól” – mesélt a designer szemüvegeket gyártó Tipton Global Kft. tulajdonosa, Tipton Zakariás a HVG-nek a

Szemüveget minden hősnek

kezdeményezésük születéséről. Volt idejük kigondolni mit tehetnének. „Január óta éreztük, hogy valami nagyon nincs rendben, miután sorra mondták le a kiállításokat” – mondja a tulajdonos. Az így felszabaduló munkaerő átállításával a Tipton – a teljes idei szemüvegkeret termelését felajánlotta négyszáz egészségügyi dolgozónak, akik a „frontvonalban” dolgoznak. Nagyságrendileg 150 ezer forintos szemüveghez juthatnak egy héten belül teljesen ingyen, miután a kezdeményezéséhez a Zeiss Vision Hungary, a Hoya, az Essilor és a Noptiker lencsegyárak is csatlakoztak.

Tipton Zakariás egy szemüveggel

Éleslátás

  • Gyógyító szándék

Az egészségügyi dolgozóknak ehhez még a munkájukat sem kell megszakítaniuk, elegendő a szemvizsgálati eredményüket elküldeni a cégnek, valamint egy képet magukról. „Mindenkinek igyekszünk az arcformájához illő keretet választani” – indokolja az elvárást Tipton. Ha pedig a jelentkező – akikből lapzártánkig ötvenet számoltak – nem rendelkezik friss lelettel, a cég ingyenesen biztosít soron kívüli szemvizsgálatot is, a fokozott higiéniás előírásoknak megfelelően.

A jól fizető magánpraxis helyett átmenetileg tb-finanszírozásra váltott a Csányi Sándor többségi tulajdonában lévő Budai Egészségközpont is. „A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) azonnali hatállyal valamennyi telephelyén beszünteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását – hirdeti honlapján a Királyhágó úti magánkórház. Az átállást pedig nemcsak a tulajdonosai, hanem az alkalmazottai, sőt, még a magánrendeléseken közreműködő, de másutt főállással rendelkező orvosai is támogatták.

„A szakmai szolidaritás nagyon szép példája az is, hogy az elmúlt percekben hívott Nyulassy Tibor főorvos a János Kórházból, hogy főigazgatójuk hozzájárulásával intenzív orvosaik szükség esetén önkéntes segítőként támogatnák munkánkat”