Soros százmilliókat bízott rá, most Trump mellett menti a gazdaságot

HVG360

2 perc

2020.05.17. 06:30

2020.05.18. 05:53

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter elérte, amire Donald Trump mindig is vágyott, hiszen nemcsak beleszületett az amerikai gazdasági elitbe, hanem tehetségével a csúcsára is emelkedett.

Ha az amerikai gazdaság nagyobb baj nélkül megússza a koronavírus-járvány sokkját, akkor az nem Donald Trump elnöknek lesz köszönhető. Sokkal inkább az 57 éves Steven Mnuchin pénzügyminiszternek, aki a színfalak mögött viszont szót ért két emberrel, akit Trump nem állhat: Jerome Powell-lel, a Fed elnökével, valamint Nancy Pelosival, a demokrata többségű képviselőház elnökével.

Mnuchin beleszületett abba a manhattani pénzügyi elitbe, ahová Trump mindig is vágyott, de soha nem nyert bebocsátást. A dédapja Oroszországból Belgiumba emigrált gyémántkereskedő volt, aki 1916-ban az USA-ba hajózott. Mnuchin apja a Yale Egyetemen végzett, majd 1957-ben a Goldman Sachs brókerháznál kezdett, ahol a ranglétra aljáról a részvénykereskedelem irányítói posztjáig vitte. 1990-es nyugalomba vonulása után galériát nyitott, s műkincskereskedővé vált.