A kormányzati fojtás mellett nehéz saját arcélt építeni, de nem lehetetlen

5 perc

2020.06.27. 06:30

Lehetetlen feladatra vállalkozik egy városvezető, legyen bár ellenzéki vagy kormánypárti, ha meg szeretné mutatni, hogy lehet másképp is kormányozni, mint Orbán Viktor. Azért vannak biztató példák.

Fojtó nyakörvre cserélte a pórázt kormány

amikor – a koronavírus-járványra hivatkozva – újabb és újabb megszorításokat vezetett be az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknál. A gépjárműadó-bevételek központosítása, az ingyenes parkolás meghirdetése miatti bevételkiesés, a teraszos vendéglátóhelyek közterület-használati díjának elengedése mind jelentős bevételi forrástól fosztotta meg a településeket.

Pedig az önkormányzatiság fontos bástya a központi hatalommal szemben, az ellenzékiek itt alternatívát mutathatnak, a kormánypárti vezetők pedig kifejezésre juttathatják, hogy nem a központi akarat puszta végrehajtói, hanem önálló politikai szereplők. Vannak, akik még a brutális megszorítások, a hatalmas kormányzati ellenkampány mellett is képesek valamifajta önálló politikai arculat felmutatására.

Az első fecske Hódmezővásárhely független – az ellenzéki pártok együttes támogatásával mandátumhoz jutott – polgármestere, Márki-Zay Péter volt. Ő nem csak azt bizonyította be a 2018. februári időközi polgármester-választáson, hogy közös fellépéssel még Lázár János városában is legyőzhető a Fidesz. Példája azt is megmutatja, hogy szívós munkával – legyen bármekkora is a kormányzati médiafölény és a lejárató szándék – ez a bizalom hosszabb távon is megtartható: tavaly októberben meggyőző fölénnyel (57 százalékos többséggel) újraválasztották.

A küzdelmekbe beleálló Márki-Zay két év után is ütésállónak tűnik, de ismerői szerint nagy kérdés, meddig lehet egy várost úgy vezetni, hogy közben fél szemét az országos politikán tartja; többen már ellenzéki miniszterelnök-jelöltként, Orbán kihívójaként is emlegetik.

Ismerős érzés ez Karácsony Gergely számára is. A Párbeszéd és az MSZP korábbi kormányfőjelöltje, jelenlegi budapesti főpolgármester az utóbbi napokban csak kapkodja a fejét, amikor próbálja összeszámolni, mekkora az az összeg, amivel kevesebb kerül a kasszába. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztató plakátkampányt is indított, hogy a budapestiek megtudják, mennyivel húzza meg Orbán a budapestiek nadrágszíját.