Házi robotsommelier

Egy-két pohár borban sok jó barát lakik – tartja a mondás. Különösen akkor, ha azt az egy-két poharat úgy szervírozzák, hogy az ínyencek se találjanak benne kivetnivalót. Ez utóbbit tartotta szem előtt három nantes-i barát, Thibaut Jarrousse, Jérome Pasquet és Luis Da Silva, amikor mérnökként próbálták áthidalni a házilagos borkóstolás egyik ősi problémáját. Nevezetesen azt, hogy nincs minden háztartásban kéznél egy olyan jól képzett borszakember, azaz sommelier, aki gondosan kiválasztja, megfelelően előkészíti, majd szertartásosan fel is szolgálja a nemes nedűt. Többéves fejlesztés és mintegy harminc különféle alkatrész-beszállító összehangolt munkája eredményeként született meg az a külsőleg leginkább a kapszulás kávégépekhez hasonlító készülék, amely, ha a szakértő degusztáció személyes varázsát nem is, de annak illúzióját képes megteremteni. A nevében a „bor” és az „isteni” (franciául kiejtve: divine) szavakat is hordozó D-Vine robotsommelier ugyanis felismeri a belétöltött bort, a fajtához illő ideális hőfokra hűti, illetve megfelelően dekantálja – mindezt alig egy perc leforgása alatt. Ez pedig már fél siker, hiszen a hegy levének élvezeti értéke – állítják szakértők – 50 százalékban az optimális hőmérsékleten és levegőztetésen múlik.