Karácsonyi asztal: pulykát és halat, s mi jó falat
hvg-ténytár
Tartalomjegyzék

Karácsonyi asztal: pulykát és halat, s mi jó falat

„Egy sor füle, egy sor orja, egy sor kövérje, egy sor töltelék” – hangzik a mikszáthi alaptörvény az ételek királyáról, a töltött káposztáról, a hazai karácsonyi asztalok legfőbb fogásáról. A karácsonyról vallási vagy világi ünnepként megemlékező országok mindegyikének megvan a maga hagyományosan népszerű étele. Az adventi böjtöt – elvben – még december 24. se töri meg: a szentestén még önmegtartóztató, húsmentes a hagyományos menü, jellemzően halas fogásokkal, levessel a főszerepben. Karácsony első napján, 25-én aztán már a hús lehet az úr. A hazai töltött káposzta őfelségével rokon, káposzta-, kukorica- vagy szőlőlevélbe göngyölt húsételek kerülnek az asztalra közel és távol, Románban éppúgy, mint Mexikóban. Pulykával ünnepelnek az angolok, az írek, a franck, akárcsak Észak- és Dél-Amerika „nagyjai” Kanadától Brazíliáig. A spanyoloknak és az argentinoknak malacuk van, a dánok kacsáznak, skandináv szomszédaik sertéssonkát szervíroznak. Ausztrálban, lévén nyár és meleg, a könnyed garnélaráké az étlapon a főszerep.