HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha megtanuljuk olvasni és elemezni vásárlóink digitális lábnyomát, kis odafigyeléssel nagymértékben fellendíthetjük vállalkozásunkat. Íme, három módszer, amivel elindulhatunk az adatvezérelt marketinghez vezető úton.

A/B tesztelés

Mi ez? | Az A/B tesztelés során egy adott weboldalnak két változatát futtatjuk párhuzamosan, melyek lehetőleg csak egy ponton térnek el egymástól. Egy tesztvégi elemzéssel aztán megállapíthatjuk, melyik hozott jobb eredményt, és azt tartjuk meg.

Hogyan kezdjünk neki? | Az A/B tesztek futtatásának fontos szabálya, hogy már tervezéskor meghatározzuk a teszt konkrét célját. Ez lehetőleg legyen egy mutató, amelynek mérésével pontosan eldönthető, melyik változat hozott jobb eredményt (például ha egy akciógomb színváltozatainak kattintásra gyakorolt hatását akarjuk tesztelni, akkor az akciógomb kattintását fogjuk mérni minden változatnál). Egy másik alapvetés, hogy a tesztelt verzióknak csupán az egyik elemét változtassuk, a tesztoldalak minden egyéb része legyen azonos (példánknál maradva: az akciógomb színén kívül más ne változzon). Komoly hibát követünk el, ha az A/B tesztoldalakat nem egy időben futtatjuk, mivel az eltérő időszakban tesztelés torzulást okozhat az eredményekben. Ugyancsak fontos, hogy a tesztben résztvevők köre, a teszt- és a kontrollcsoport is azonos legyen.

A/B tesztelő alkalmazások | optimizely.com , vwo.com , developers.google.com/analytics/solutions/experiments

5 profi adatelemző alkalmazás

Kissmetrics | Az online marketing gurujának, Neil Patelnek a Kissmetrics nevű alkalmazása szinte mindent tud, ami cégünk marketingjének optimalizálásához szükséges: van benne tölcsér-, kohorsz- és bevételi elemzés, valamint A/B tesztelés is. A szolgáltatás havi alapdíja 120 és 600 dollár között mozog, erre kell a mért események után forgalomfüggő díjat fizetni. Azoknak javasoljuk, akiknek már van némi tapasztalatuk adatelemzésben. kissmetrics.com

Mixpanel | A Mixpanel a Kissmetrics alternatívája lehet vállalkozásunk számára, azzal a rendkívüli előnyével, hogy 25 ezer mért adatpontig ingyenes a használata. Kisebb-nagyobb eltérésekkel ugyanazokat a marketingtámogató szolgáltatásokat nyújtja, mint a Kissmetrics, bár más felfogásban. Az ingyenes lehetőség kiváló tanulóeszközzé teheti a Mixpanelt azok számára, akik most ismerkednek az adatvezérelt marketinggel. mixpanel.com

Optimizely | A népszerű A/B tesztelő alkalmazás nagy előnye, hogy egyszerűbb A/B teszteket programozói tudás nélkül is összeállíthatunk a rendszer WYSIWYG (What You See Is What You Get - amit látsz, azt kapod) szerkesztőfelülete segítségével. Az Optimizelynek is van ingyenes csomagja, amelyben havi 50 ezer egyedi felhasználóig nem kell fizetni a használatért. optimizely.com

Crazy Egg | A Kissmetrics mellett Neil Patel másik jelentős alkalmazása a Crazy Egg, amely különböző hőtérképes elemzésekkel segít megmérni és megérteni, hogyan viselkednek a látogatók weboldalunk vagy webáruházunk felületén. A szolgáltatást 30 napig ingyenesen próbálhatjuk ki, azt követően a mért oldalak és a látogatók számának függvényében választhatunk a fizetős csomagok közül. crazyegg.com

Clicktale | Ez a szolgáltatás is a felhasználói viselkedés mérésében segít nekünk fejlett riportokkal, hőtérképes és konverzióelemzésekkel. Személyes és üzleti csomagok közül választhatunk: az előbbi havidíja 9 és 49 dollár között mozog, míg az utóbbiért 99 és 990 dollár között kell fizetnünk havonta, a felvételek száma alapján. A személyes csomagok között található egy ingyenes opció, amely 400 felvétel erejéig nyújt lehetőséget az alkalmazás megismerésére. clicktale.com

Hőtérképes elemzés

Mi ez? | A hőtérképes elemzések lehetőséget adnak annak megmérésére, hogyan viselkednek a látogatók weboldalunkon vagy webáruházunkban. Honnan érkeztek, milyen arányban és mire kattintanak, meddig görgetnek le egy adott oldalon. Megtudhatjuk, melyek a legkedveltebb funkciók az oldalainkon, és melyek azok, amelyeket figyelmen kívül hagynak.

Hogyan kezdjünk neki? | A hőtérképes elemzéshez csupán egy jó alkalmazásra van szükségünk, amely elvégzi oldalunkon a méréseket, az adatokból pedig vizuális elemzéseket készít. Ezek tanulmányozásakor alapvetően azokra a funkciókra érdemes koncentrálni, amelyekre a legtöbbet kattintottak, azaz a legkeresettebbek, és ezek után elgondolhatjuk, hogyan tehetjük ezeket a legláthatóbb helyre, illetve melyek azok, amelyek érdemtelenül csak az értékes helyeket foglalják el. A hőtérképes elemzés az egyik legütősebb fegyver az online marketing fejlesztéséhez, hiszen nem kíván több energiát, mint hogy a kész elemzésekről leolvassuk a nyilvánvaló tanulságokat, és ezek alapján módosítsuk az oldalak felépítését, tartalmát. Néhány jól eltalált változtatással weboldalunk bevételét akár meg is többszörözhetjük. Számtalan hőtérképes elemző alkalmazás létezik a piacon, jelentős részük ingyenes verzióval segít megtapasztalni, megfelel-e elvárásainknak, ezt követően pedig havidíjas csomagok közül választhatunk.

Hőtérképes elemzők | crazyegg.com , clicktale.com , google.com/analytics

Tölcsérelemzés

Mi ez? | A konverzió egy vagy több olyan elem, amit szeretnénk, hogy a látogató megtaláljon a weboldalunkon. Ilyen lehet például a regisztráció, a vásárlás vagy a bejelentkezés. A tölcsérelemzés segítségével pontosan megmérhetjük, hogy a felhasználók milyen arányban teljesítik weboldallal kapcsolatos várakozásainkat.

Hogyan kezdjünk neki? | A tölcsérelemzés alapvető szabálya, hogy egy adott folyamatot mindig lépésről lépésre haladva mérünk meg, és az egyes lépéseket a felhasználó nem tudja átugrani. Amennyiben ezt a szabályt betartjuk, a tölcsérelemzés gyakorlatilag bármilyen folyamatra alkalmazható. Vegyük példaként egy sima regisztráció folyamatát. Ennek lépései a következőképpen néznek ki: a látogató megérkezik az oldalra, rákattint a Regisztrációra, majd a Regisztráció elküldésére, és megérkezik a „Sikeres regisztráció” köszönőoldalra. Nincs más dolgunk, mint megmérni, hányan lépték meg meghatározott időszakban az adott szinteket. E mutatók százalékos aránya a konverziós arány, ezzel fejezzük ki, hogy az összes résztvevőből milyen arányban jutottak el az adott lépésekig. A tölcséranalízis segítségével képesek leszünk kiszúrni azokat a pontokat a folyamatban, amelyek gyengén teljesítenek, és konverziót veszítünk. Példánknál maradva: ha az oldalunkra érkező látogatók 15 százaléka rákattintott a Regisztráció elküldése feliratra, de csak 12 százaléka érkezett meg a köszönőoldalra, az azt jelzi, hogy a regisztrálók jelentős részét technikai probléma miatt elveszítjük. Ennek ismeretében máris kiadhatjuk a fejlesztőknek, hogy teszteljék a működést és javítsák a hibát.

Tölcsérelemzést nyújtó alkalmazások | kissmetrics.com , mixpanel.com , heapanalytics.com

Szilvágyi-Szeli Péter cikke eredetileg a HVG Extra Business 2016/2-es számában jelent meg. Kíváncsi, hogyan segíthetik karrierjét vagy cégének sikerét a történetek, és hogyan aknázzák ki a sztorik erejét a profik? A HVG Extra Business friss számának középpontjában a történetmesélés áll. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit

Elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit

Valódi olvasztótégely Európa kulturális fővárosa és nincs is messze

Valódi olvasztótégely Európa kulturális fővárosa és nincs is messze

Paksi bővítés: engedélyt kapott egy konyha

Paksi bővítés: engedélyt kapott egy konyha

Hiába lett olcsóbb eurót utalni, az árfolyam miatt egyre több pénz párolog el

Hiába lett olcsóbb eurót utalni, az árfolyam miatt egyre több pénz párolog el

Nem mindenkinek elég csak egy kormány és egy monitor szimulátorozni – videó

Nem mindenkinek elég csak egy kormány és egy monitor szimulátorozni – videó

Üveg kijelzőt kaphat a Samsung új összecsukható okostelefonja, a Galaxy Z Flip

Üveg kijelzőt kaphat a Samsung új összecsukható okostelefonja, a Galaxy Z Flip