HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minél kiterjedtebb a munkahelyi pletyka, annál inkább kel önálló életre. Alulról szerveződő módon alakítja ki saját útjait, egyben feladatokat vesz át a formális vezetői kommunikációtól. Cikkünkben megmutatjuk, miként befolyásolhatja egy vállalat működését a pletyka.

1. Felgyorsítja az információáramlást

A formális kommunikáció változó, de mindig mérhető tehetetlenséggel bír, a pletyka viszont gyorsan és rugalmasan terjed. Ha a szervezet informális közösségei érzékelik, hogy adott témával kapcsolatban nem kapnak meg minden információt, akkor megszerzik – vagy kitalálják. „Sokszor éppen a legfontosabb dolgok hangzanak el csak szóban” – hangzott el egy sokat tapasztalt felső vezető szájából. Ennek ellenére a vezetők nagy része véli úgy, hogy ráér az ismeretlen forrásból érkező információ feldolgozása. Pedig ez komoly veszteséghez vezethet.

2. Krízishelyzetekben a túlélés eszköze lehet 

Kibillent működés – például válság, felvásárlás, kultúraváltás, stb – esetén az informális kommunikáció eszköz lehet a túlélésre, illetve válaszokat generálhat. „Ha nem jó a belső kommunikáció, vagy nincs, akkor a sajtónak nagyobb lesz a hitelessége a dolgozók szemében, mint a vezetésnek” – összegezte tapasztalatait az egyik multinacionális vállalat gazdasági vezetője. A pletyka korai figyelmeztetés funkciója segíthet felkészülni a krízishelyzetekre. Például ha már tervezik a leépítést, de még senki sem tudja, hány embert fognak elbocsátani, érdemes készülni a pillanatra. Egyéni választás kérdése, hogy ilyenkor valaki belehúz, nehogy rá gondoljanak először a listák összeállításakor, vagy hátradől, mert úgy véli, úgysem a teljesítménye alapján hoznak róla döntést.

3. Erősíti a közösséget

Egyes értelmezések szerint a pletyka közvetett funkciója, hogy – félelmet és tiszteletet keltve a közösség szabályai iránt – támogassa az erős csoport identitásának kialakítását. Erősebb közösségben a pletyka segít az események újbóli átélésében: mivel nincs központi cenzúra, mindenki azt mondja el, ami által legalább részben azonosulni tud önmagával. Minél intenzívebb az átélés lehetősége, annál érdekesebbnek találják a munkatársak, amit hallanak a többiektől. A másik háta mögött megfogalmazott kritika lehetővé teszi a nyílt konfrontáció csökkenését is, amely bizonyos mérték fölött az adott közösség széthullását okozhatná.

4. Szelepként segít levezetni a feszültséget

A munkahelyi pletyka levezető eszközként, szelepként, ám egyidejűleg jelzőrendszerként is működhet. Legjobb táptalaja a vihar előtti csönd, ilyenkor nő meg a szorongás és a feszültség csökkentésére vonatkozó igény, no meg a rémhírek mennyisége. A pletyka rekreációs funkciója csak biztonságos kapcsolatban teljesül. Akkor, ha a beszélő és a hallgató is elengedheti magát, tudja a másikról, hogy nem készít felvételt a zsebében lévő telefonnal, és nem fog gúnyolódni egy-egy nyelvbotláson. 

5. Támogatja az összehasonlítást a csoportok között

A szervezeti pletyka fő mozgatói az irigység és a tájékozódási vágy. Az emberek szívesen hallgatják a többiek gyarlóságairól szóló történeteket. Kisebb vállalatoknál nagyobb az esély a mindennapos találkozásokra: az ilyen csoportokban megnő az informális kommunikáció aránya és jelentősége. A közösség markáns különbséget tesz a régi és új tagokra vonatkozó történetek értékelésében, az utóbbiakat kritikusabban szemlélve. Ha a pletykák gyorsan terjednek, akkor igazságtartalmuktól függetlenül sokkal nehezebb lemosni őket. Elmondják, hogy „miként is mennek itt a dolgok”, részletesen elemzik azt is, hogy „miért ilyen a helyzet jelenleg”.

6. Segíti más csoportok megismerését

A vállalatnál gyakrabban keletkeznek mesterséges módon új csoportok, mint a természetes kisközösségekben. Noha az átszervezések esetén gyakran egyetlen aláírás változtatja meg a csoporthatárokat, ez mégsem teszi semmissé a korábban kialakult kapcsolatok és hálózatok erejét, a kötődések történetét, a bizalom fokát. „Azokat ismerheted igazán, akikkel kapcsolatba kerültél, vagy akikkel együtt dohányzol. És akivel van vagy volt kapcsolatod, ott arra is esély van, hogy annak az osztályát megismerd” – meséli az egyik szervezeti kutatás résztvevője.

7. Támogatja a döntéseket

A vezetői döntéshozatal és a hozzá kapcsolódó hivatalos kommunikáció általában lassú. Mire a döntés megszületik, már terjednek az első változatok. Így az informális verziókat korán megtudják a munkatársak, és olyasmi terjed döntésként, ami még nem is végleges – ám az emberek már ezt veszik alapnak, ehhez viszonyulnak: „a főnök hiába szeretné az új képzéseket, úgyis a beszerzés mondja majd meg, mi lesz itt.” A lappangó hírek és azok fogadtatása viszont tippet is adhat a vezetésnek arra, miként alakítsa a végső döntést.

8. Megszűri a hivatalos kommunikációt

A nagyobb cégekben a hivatalos kommunikáció mennyisége elérheti azt a szintet, amikor az alkalmazottak már befogadhatatlan tömegűnek érzik az információkat. A szűrést az egyszerűsítés iránti vágy vezérli: nemcsak a munkahelyen töltött idő beosztása, hanem maga a munkavégzés is könnyebb lesz ezzel. A kommunikációs zaj és a tisztázatlan kompetenciák miatt a szűrés feladata a rangsorolás is. Összeilleszti a szervezet különböző részeiből származó információkat – jóllehet nem mindig helyesen. A közös szűrés jelentős lépcsőfok a tartósan és összekapcsolódva fennmaradó változatok stabil közösségi hiedelemmé válása felé.

Szvetelszky Zsuzsanna cikke eredetileg a HVG Extra Business 2014/4-es számában jelent meg.

Hogyan ismerjük fel a krízisre utaló előjeleket? Mitől lesz hiteles egy vezető megszólalása a médiában? Miként hasznosítsuk a válsághelyzet tapasztalatait? Bőhm Kornél kríziskommunikációs tanácsadó „Sem megerősíteni, sem cáfolni...” című könyvében bemutatja, mit tehetünk a krízisek megelőzéséért, milyen elveket kövessünk baj esetén, és utólag miként érdemes levonni a tanulságokat. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

A normalitást meg kell védenünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Sztojcsev Iván

A normalitást meg kell védenünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Sztojcsev Iván

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”