HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A memóriafogas (peg system) segítségével hatékonyan memorizálhatunk olyan véletlenszerű listákat, mint a világ 10 legnépesebb országa vagy a 12 csillagjegy.

A módszer lényege az, hogy megtanulunk egy sor állandó szót, amelyekhez később kapcsoljuk a megjegyzendő információt. Elsőként a memóriafogasokat kell létrehozni. Ezeknek különböző típusai vannak: a leggyakoribbak a rímelő és a betűrend szerinti fogasok.

Vegyük például a rímelő memóriafogasokat. Egyszerű szavak listáját kell memorizálni, ezek lesznek a fogasok. Válasszunk például olyan szavakat, amelyek 1-10-ig rímelnek a számokkal:

1 = meggy, 2 = vessző, 3 = álom,  4 = légy és így tovább.

Az így kapott memóriafogasokat könnyű lesz megjegyezni. Nem feltétlenül kell számokat használnunk. A betűrend szerinti fogasoknál a betűkhöz kapcsolódnak a szavak. Sőt bármilyen sorozatot használhatunk erre a célra, amit már kívülről tudunk. Ha megtanultuk a memóriafogasok listáját, készen állunk, hogy tetszőleges listát memorizáljunk.

A fogasok listáját csak egyszer kell megjegyezni, újra és újra felhasználhatjuk őket, hogy a memorizálandó dolgokat rájuk akasszuk. Ezeket a kapcsolatképzés módszerével rögzíthetjük a fogasokra, képeket alkotva. Ha például a bevásárlólistánkon a tej szerepel elsőként, az első fogasra rögzítjük (meggy), és elképzelünk egy óriási, tejjel teli meggyet. Ez a kép elég furcsa ahhoz, hogy a két dolgot együtt megjegyezzük.

Nézzük a gyakorlatban!

Próbáljuk ki a memóriafogast a világ öt legnépesebb országának a memorizálásához:

Kína, India, Egyesült Államok, Indonézia és Brazília

Ehhez öt fogasra lesz szükségünk. Tegyük fel, hogy a memóriafogasaink a következők:

1 = jegy, 2 = vessző, 3 = zászló, 4 = légy, 5 = tök

Ezután az egyes országok és a fogasok között szoros képi kapcsolatot kell létrehoznunk. Elképzelhetünk például

1. egy kínai cirkuszba szóló jegyet (Kína);
2. egy vesszőből font tutajt, ami átkel a Gangeszen (India);
3. az amerikai zászlót (Egyesült Államok);
4. sok, légy formájú kis szigetet (Indonézia);
5. szambát járó táncosokat töklámpásnak öltözve (Brazília).

Amikor később fel kell idéznünk az országok nevét, elég a memóriafogasokra gondolnunk, és azonnal eszünkbe jutnak az általunk alkotott képek.

Felmerül a kérdés, hogy ha újra és újra ugyanazokat a szavakat használjuk fogasként, nem tévesztjük­-e el vagy felejtjük el őket. Nem ez a helyzet. Kutatások szerint a memóriafogas javítja a felidézést, és ezen az ismételt használat sem változtat.

A fenti cikk egy szerkesztett részlet a Fejleszd a memóriád! című könyvből. Önnel is előfordult már, hogy nem emlékezett arra, hogy hova tette a kulcsot? Bemutatkozott valakinek, akit elvileg már ismert? Elfelejtett egy születésnapot vagy valamilyen fontos évfordulót? Pascale Michelon könyve segítségével csökkentheti a feledékenységet, és javíthatja az általános mentális állapotát. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Alig két hét alatt több mint 50 ezer gyorshajtót fogtak egy apró olasz faluban

Alig két hét alatt több mint 50 ezer gyorshajtót fogtak egy apró olasz faluban

Megerőszakoltak egy nőt Budapest belvárosában szerda este

Megerőszakoltak egy nőt Budapest belvárosában szerda este

Nocsak: már készül az első játék a PlayStation 5-re?

Nocsak: már készül az első játék a PlayStation 5-re?

Úgy tűnik, jön az új Mortal Kombat – de rossz hír is van: lesz két ikonikus hiányzó

Úgy tűnik, jön az új Mortal Kombat – de rossz hír is van: lesz két ikonikus hiányzó

Ez történt: a YouTube belengette, hogy kiléphet az EU-ból

Ez történt: a YouTube belengette, hogy kiléphet az EU-ból

Megsemmisült a DK könyvelése és az összes, Hadházynak gyűjtött aláírás is

Megsemmisült a DK könyvelése és az összes, Hadházynak gyűjtött aláírás is